Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Brza Predjela»Škampi Fra Diavolo sa pikantnim špagetama

Škampi Fra Diavolo sa pikantnim špagetama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5861092k265
Škampi Fra Diavolo sa pikantnim špagetama
Fotografije: Ivelina
1 / 3
17/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Ovu aromatičnu i pikantnu testeninu sa škampima možete da pripremite za samo 30 minuta. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • špageti - 450 g
  • škampi - oljušteni 340 g, ljuske sačuvajte
  • soda bikarbona - veliki prstohvat
  • maslinovo ulje - 6 kašika ekstra devičansko (90 ml)
  • beli luk - 4 čena, isečeni na tanke listiće
  • sušeni origano - 1 1/2 kašičica
  • ljuta tucana paprika - 1 do 2 kašičice
  • rakija - 2 kašike (30 ml) (po želji)
  • paradajz - 795 g oljušten / sa sokom /
  • sos od školjki ​​ - 1/2 šolje, flaširan 120 ml / ili zameniti belim vinom
  • so - 1/2 kašičice, plus još ako je potrebno
  • peršun - 1/4 šolje listova - 1 mala veza
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept za škampe Fra Diavolo sa pikantnim špagetima, je klasično italijansko-američko jelo od testenine, ali verzija sa škampima je mnogo lakša za restorane nego za kuvare kod kuće. Škampi čine veliku harmoniju, sve dok znate kako da primenite pikantni sos od paradajza sa pravim ukusom ovih morskih ljuskara.

Kratko mariniranje škampa sodom bikarbonom daje im dodatnu teksturu.

Dinstanje ljuski škampa u ulju izdvaja njihov ukus i dodaje taj ukus u sos.

Sos od školjki u boci je brz i lak način za pojačavanje arome.

Način pripreme:

Zagrejte veliku šerpu sa slanom vodom da voda prokuva. U srednju posudu ubacite škampe sa 1/2 kašičice soli i sodom bikarbonom. Ostavite po strani.

U velikom tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja na umerenoj vatri, dodajte sačuvane ljuske od škampa i pržite uz stalno mešanje dok sve ne postanu crvenkaste oko 4 minuta. Isključite vatru, uklonite ljuske štipaljkom, špatulom i / ili kašikom sa rupama, omogućavajući da se višak ulja povuče nazad u tiganj.

Ulje morate zadržati u tiganju - što je više moguće.

Vratite tiganj na umerenu vatru, dodajte škampe i kuvajte, povremeno mešajući i okrećući, dok škampi ne počnu da dobijaju boju i gotovo se potpuno skuvaju - oko 3 minuta. Isključite vatru, prenesite škampe na tanjir i ostavite ih sa strane.

Vratite tiganj na umerenu vatru. Dodajte beli luk, origano i tucanu papriku i kuvajte, mešajući, dok beli luk tek počinje da dobija zlatnu boju, oko 3 minuta. Dodajte rakiju (konjak, viski), ako je koristite, i kuvajte dok skoro potpuno ne ispari. Dodajte paradajz i sok od školjki i dinstajte. Posolite.

Skuvajte testeninu u šerpi sa slanom vodom dok ne postane al dente. Ocedite, odvojite oko 1 šolje vode u kojoj se kuvala testenina, i dodajte špagete ili testeninu u sos zajedno sa vodom od kuvanja testenine.

Dodajte škampe i kuvajte na umerenoj vatri, mešajući dok se sos ne smanji i dok se testenina i škampi potpuno ne zagreju, dodajte još vode od špageta, ako je sos previše suv. Po potrebi posolite.

Pomešajte peršun i preostale 2 kašike maslinovog ulja u testeninu sa škampima.

Poslužite odmah i uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: