Način pripreme
1. Šećer i kora limuna se samelju u prah u blenderu ili mlinu za kafu.
Odmeri se deo od limunskog šećera (150 g) za testo, a ostatak se izdvaja za valjanje.
2. U posudi se pomešaju bademovo i pšenično brašno sa praškom za pecivo i šećerom (150 g).
3. Dodaju se mast i belance i zamesi se glatko testo. Ako testo ostane suvlje, može da se doda kašika-dve svežeg mleka.
4. Masno testo se oblikuje u loptu, uvija se streč folijom i stavlja se u frižider na 10-15 minuta.
Za to vreme se zagreva rerna do 180 stepeni.
5. Kolači sa bademom se oblikuju ili rukom ili tako što se razvijau na radnoj površini posutoj brašnom i iseku se oblici. Jedini uskavo je da su kolači debeli najmanje centimetar, jer će se pri pečenju blago razliti i istanjiti.
Poređaju se u posude za pečenje, pokrivene papirom za pečenje, na rastojanju jedno od drugog i peku se oko 10 minuta ili dok ne dobiju blagu preplanulost.
6. Kada se domaći masni keks blago ohladi, uvalja se ili se posipa ostatkom limunskog šećera u prahu. Dok je još veoma vruć, ne dira se, jer je mekan, ali posle se stvrdne.
Sjajan masni keks sa bademom uz vašu šolju aromatične kafe!
Nek vam je slatko!