Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići sa maslacem»Masni keks sa bademovim brašnom

Masni keks sa bademovim brašnom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Masni keks sa bademovim brašnom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
20
"Koliko god da nam date masnih keksića sa bademom, toliko ćemo pojesti - nećemo vratiti ni jedan"

Potrebni sastojci

  • bademovo brašno - 150 g
  • brašno - 150 g belo, pšenično
  • svinjska mast - 100 g
  • belance - 1 komad
  • šećer - 230 g
  • kora od 1/2 limuna - samo žuti deo
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Šećer i kora limuna se samelju u prah u blenderu ili mlinu za kafu.

Odmeri se deo od limunskog šećera (150 g) za testo, a ostatak se izdvaja za valjanje.

2. U posudi se pomešaju bademovo i pšenično brašno sa praškom za pecivo i šećerom (150 g).

3. Dodaju se mast i belance i zamesi se glatko testo. Ako testo ostane suvlje, može da se doda kašika-dve svežeg mleka.

4. Masno testo se oblikuje u loptu, uvija se streč folijom i stavlja se u frižider na 10-15 minuta.

Za to vreme se zagreva rerna do 180 stepeni.

5. Kolači sa bademom se oblikuju ili rukom ili tako što se razvijau na radnoj površini posutoj brašnom i iseku se oblici. Jedini uskavo je da su kolači debeli najmanje centimetar, jer će se pri pečenju blago razliti i istanjiti.

Poređaju se u posude za pečenje, pokrivene papirom za pečenje, na rastojanju jedno od drugog i peku se oko 10 minuta ili dok ne dobiju blagu preplanulost.

6. Kada se domaći masni keks blago ohladi, uvalja se ili se posipa ostatkom limunskog šećera u prahu. Dok je još veoma vruć, ne dira se, jer je mekan, ali posle se stvrdne.

Sjajan masni keks sa bademom uz vašu šolju aromatične kafe!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: