Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Sladak Hleb»Vazdušast čokoladni hleb

Vazdušast čokoladni hleb

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4531501k212
Vazdušast čokoladni hleb
Fotografije: Raya Andonova
1 / 4
19/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Vazdušast i veoma sladak svima kod kuće omiljen domaći hleb"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 1/3 šolje
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • kakao - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • soda za hleb - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • biljni maslac - 1/4 - 1/3 šolje
  • ulje - 6 - 7 kašika
  • šećer - 3/4 šolje
  • vanila - 1 kašičica, esencija ili 1 ampula
  • sirće - 1 kašičica
  • instant kafa - 1 doza, Nescafe Classic
  • banana - 1 komad, zrelija
  • tikvica - 1 komad (oko 300 g)
  • čokolada - 1 komad, isečena, crna
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvica se oljušti i narenda. Istisne se i iscedi, Ostavlja se sa strane.

U posudi se pomešaju suvi sastojci - prosejano brašno, kukuruzni skrob, kakao, prašak za pecivo, soda i so. Promešaju se dobro.

Odvojeno se izgnječi banana viljuškom ili u secku/blenderu. Ako je druga varijanta, tamo se dodaju i ostali sastojci (mleko, ulje, šećer, vanila, sirće i kafa) i blendiraju se zajedno. Ako je izgnječeno viljuškom mešaju se rukom sa bananom.

Tečni sastojci se dodaju u suve i malo se meša. Ako je dosta suvo, sipa se još malo mleka. Dodaje se i narendana i oceđena tikvica i meša se dobro.

Smesa se sipa u pravougaonu posudu za pečenje, blago namazanu ili postavljenu papirom za pečenje.

Sladak hleb se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 165-170 stepeni, prvo oko 10 minuta samo na donjem grejaču, a nakon toga na oba.

Kolač sa tikvicama je gotov kada čačkalica izlazi suva.

Dobro je da se ostavi da odstoji bar 5-10 monuta pre sečenja.

Čokoladni hleb je ukusan, kako dok je još topao, tako i kada se potpuno ohladi, a takođe i sledećeg dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: