Način pripreme
Tikvica se oljušti i narenda. Istisne se i iscedi, Ostavlja se sa strane.
U posudi se pomešaju suvi sastojci - prosejano brašno, kukuruzni skrob, kakao, prašak za pecivo, soda i so. Promešaju se dobro.
Odvojeno se izgnječi banana viljuškom ili u secku/blenderu. Ako je druga varijanta, tamo se dodaju i ostali sastojci (mleko, ulje, šećer, vanila, sirće i kafa) i blendiraju se zajedno. Ako je izgnječeno viljuškom mešaju se rukom sa bananom.
Tečni sastojci se dodaju u suve i malo se meša. Ako je dosta suvo, sipa se još malo mleka. Dodaje se i narendana i oceđena tikvica i meša se dobro.
Smesa se sipa u pravougaonu posudu za pečenje, blago namazanu ili postavljenu papirom za pečenje.
Sladak hleb se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 165-170 stepeni, prvo oko 10 minuta samo na donjem grejaču, a nakon toga na oba.
Kolač sa tikvicama je gotov kada čačkalica izlazi suva.
Dobro je da se ostavi da odstoji bar 5-10 monuta pre sečenja.
Čokoladni hleb je ukusan, kako dok je još topao, tako i kada se potpuno ohladi, a takođe i sledećeg dana.