Način pripreme
Meso isečemo na krupne kumade i uvaljamo ih u crni biber, so i maslinovo ulje.
Stavljamo ga u tepsiju i dodajemo crveno vino.
Pečemo 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C.
Za to vreme sitno iseckamo praziluk i beli luk i propržimo ih na 10 minuta.
Sečemo krompir na kockice i stavljamo ga u meso nakon što se malo peklo.
Na kraju stavljamo proprženi luk u metalnu tepsiju, začinimo crnim biberom i solju i dosipamo 300 ml tople vode.
Pečemo još 30 minuta tako što mešamo 10 minuta.
Kada se krompiri zapeku, svinjetina sa krompirom u rerni je gotova i raspoređuje se u porcije.
Posipa se sitno iseckanim peršunom i mirođijom - svinjetina sa prazilukom postaje svežija.
Zapečena svinjetina sa prazilukom i krompirom je odgovarauća da se servira sa salatom od paradajza i krastavaca.