Način pripreme
Čorbice od povrća su ukusne i lagane. Mogu da se jedu kako za doručak, tako i za ručak ili večeru i možemo da budemo sigurni da nam neće biti teško.
Moj predlog za takvu supu danas je prilično prolećni zbog sveže i krhke tikvice, svežeg zeleniša - kres salate i mladog beog luka.
Takođe, beli luk možemo zameniti mladim lukom koji je u ovoj sezoni raskošan.
Svo povrće sitno iseckamo kao za supu. Moj predlog je da se luk, paradajz, jedan struk belog luka i celer fino samelju, a sve ostalo da se sitno isecka.
Tako supa postaje lepša i nema toliko komadića u njoj, a ukus je zaista zasitan.
Propržimo svo povrće dok lepo ne omekša. Neko će reći da se direktno kuvaju, ali iz iskustva znamo da bude ukusnije ako se barem malo proprže na početku.
Posolimo, dodajemo začine i maslac, kao i iseckane listiće kres salate i izmešamo. E, ukoliko želite vegansku čorbicu, možete da preskočite maslac, nema problema.
Sipamo vodu, oko 1 l i 200 ml, stavljamo vegetu ili drugi miks sušenog povrća i ostavljamo da se malo krčka sa poluotvorenim poklopcem 20 minuta ili dok povrće ne bude u potpunosti gotovo. Dosipamo vodu ukoliko je potrebno i dok se ne dobije gustina koju želite.
Na kraju dodajemo i fidu koja je obično gotova za 2-3 minuta i posebno kada odstoji u vrućoj čorbi još više nabubri.
Toplu supicu skidamo sa ringle i ostavljamo da se blago ohladi kako bi mogla dobro da se zaprži i da se jaje ne zgrudva.
Mutimo sa kiselim mlekom i sa malo soli i temperiramo sa nekoliko kutlača bujona, posle sipamo nazad u šerpu.
I ovim je naša čorbica od povrća u potpunosti gotova.
Čorbicu od povrća sa tikvicama i kres salatom poslužujemo posuti sveže mlevenim crnim biberom.
Prijatno!