Način pripreme
Orzo (kritaraki) je grčka testenina od griza od tvrde pšenice.
Skuvamo ih u kupućoj vodi blago posoljenoj oko deset minuta mešajući povremeno. Kada su gotove sipamo ih u sito, ocedimo ih i ostavljamo sa strane.
U šerpu sipamo 6 kašika maslinovog ulja, dodajemo na sitno isečen luk i dinstamo 4-5 minuta.
Dodajemo vino, so, origano, bosiljak, biber i iseckan beli luk.
Ostavljamo da se krčka na slaboj vatri oko 10 minuta, dok se sos blago ne zgusne.
Nakon toga dodajemo oljuštene i očišćene škampe i mešamo dok malo ne omekšaju.
Na kraju dodajemo paradajz pire i mešamo dok se sos potpuno ne zgusne.
Sklanjamo sa ringle šerpu i sipamo uniutra skuvan orzo, 4 kašike maslinovog ulja i na sitno isečen peršun. Mešamo dobro.
Sipamo sve u posudu za pečenje i odozgo narendamo ementaler.
Pečemo zapečeno jelo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne odbije korica prijatne preplanulosti.
Škampi sa orzom i rerni se konzumiraju topli.