Način pripreme
Čimičuri je tečan, redak sos, veoma poznat u Južnoj Americi.
Koristi se za društvo pre svega crvenom mesu, ali je predivan i kao dresing za salate ili marinada za plodove mora, ribu, i pileće meso.
Upravo u poslednjoj varijanti ćemo ga i predstavite u ovom receptu. Evo kako da ga napravimo:
Peršun, beli luk i ljuta paprika se istucaju u avanu ili se samelji na ne previše sitno u secku. Mogu i da se iseckaju ručno u krajnjem slučaju.
Dodaju se origano, majčina dušica, aleva paprika i so i sipa se sirće i maslinovo ulje. Ako želite da razredte više, ako ne - ostavite ga gusto.
Možete da sameljete u sve sastojke u secku ili blenderu i tako će sos lako emulgirati. Isti efekat ima i sa ručnim tucanjem u avanu, kada su svi sastojci zajedno. Probajte i procenite kako vam se najviše dopada.
Gotov sos je dobro da odstoji bar jedan dan u frižideru, ali ako žurite nije fatalno i da ga odmah iskoristite.
Škampe zapecite u vrućem tiganju sa malo soli i maslinovog ulja. Kada od sivih postanu narandžasto crveni odmah ih izvadite, kuvaju s veoma brzo i svako prekoračenje vremena će ih učiniti suvim.
Kada su škampi na tiganju gotovi, ostavite ih da se blago ohlade, samo toliko da vas ne peče dok ih ljuštite.
Stavite u male elegantne tanjira po 4-5 oljuštenih škampa, ako su mali, može i više.
Prelijte aromatičnim sosom i servirajte sa kriškama limuna škampe u sosu Čimičuri.
Prijatno!