Način pripreme
Za bujon od povrća:
Luk se očisti i opere. Seče se na četiri i stavlja se u šerpu za kuvanje.
Šargarepe se ogule, operu i krupno iseckaju. Dodaju se u luk.
Listovi se operu i iskidaju na dva dela. Dodaju se u šerpu.
Posole se morskom solju.
Povrće se zaliva s 2.5 litre vode. Kuva se na slaboj vatri 90 minuta, nakon čega se bujon procedi.
Za rižoto:
Luk se očisti i veoma dobro opere. Sitno se secka i stavlja se u dubok tiganj.
Dodaju se 2 supene kašike maslaca.
Luk se dinsta poklopljen na slaboj vatri uz periodično mešanje i pazi se da ne počne da gori i da menja boju.
Nakon što se luk izdinsta, dodaje se pirinač, bez da se pere.
Meša se dok pirinač za rižoto ne postane blago providan.
Dodaje se 1 kutlača vrućeg bujona od povrća i sve se veoma dobro meša.
Dodaje se vino, tako što se nakon što pirinač upije tečnost dodaje u delovima bujona od povrća. Ne dodaje se ceo bujon, kako bi pirinač mogao postepeno da apsorbuje tečnost za klasični rižoto.
Nakon što je poslednji deo bujona skoro apsorbovan, dodaje se ostali maslac i miks tvrdih sireva.
Veoma dobro se meša 5 minuta, nakon čega se skida sa ringle.
Tiganj se ostavlja na drvenoj dasci na 5 minuta, tako što se rižoto sa tvrdim sirevima periodično meša.
Rižoto sa sirevima se servira topao.