Način pripreme
Često mešamo šerbet sa sorbeom, a to su dve različite stvari.
Šerbet je gust i sladak voćni sirup koji posužujemo sa kockicom leda i razređujemo vodom ili sodom dok je sorbe leden, zamrznut desert sličan sladoledu, iako se ponekad servira u čaši.
Za naššerbet od jagoda 15 minuta na jakoj vatri kuvamo slatki sirup od vode i šećera. Može da se doda i med, kao i sirup da se učini još slađim i tako da je potrebno veće razređivanje prilikom posluživanja.
Ostavljamo slatki šećerni sirup da se u potpunosti ohladi.
Sameljemo jagode u blenderu zajedno sa sveže ceđenim limunovim sokom. Po želji možemo da procedimo, kako bismo uklonili sitne semenčice ploda.
Dodajemo sirup plus 100 grama usitnjenog leda i listove mente po želji. Sameljemo još jednom i sipamo u flašu.
Razređujemo vodom ili sodom iz aromatičnog šerbeta od jagoda dok se ne dobije slatkoća koja nam je po ukusu.
Serviramo sa kockicama leda ovaj sjajni napitak.