Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kolači sa čiom, sušenim kajsijama i bademima

Kolači sa čiom, sušenim kajsijama i bademima

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Kolači sa čiom, sušenim kajsijama i bademima6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
20
"Izvolite ovaj recept za kolače sa nadevom od voća i orašastih plodova, u koma ćete naći imesto i tako korisinim čia semenkama"

Potrebni sastojci

  • čia - 1 kašika
  • voda - 3 kašike, topla (za potapanje čie)
  • jaje - 1 komad
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • šarlan - 6 kašike, nerafinisano suncokretovo ulje
  • soda - 1 kašičica, veoma ravna
  • vanila - 2 kesice
  • tipsko brašno - oko 1 1/2 šolja
  • nadev
  • sušene kajsije - oko 20 komada (zavisi od broja kolača)
  • bademi - oko 20 komada, natopljeni i oljušteni
* merne jedinice

Način pripreme

Veče ranije potopimo bademe, da možemo sledećeg dana da oljuštimo ljuske, jer su tako mnogo nežnog ukusa i prijatno hrskavi.

Otvaramo blago sušene kajsije i punimo ih po jednim oljuštenom bademom u svaku i zatvaramo.

Natopimo čia semenke u toploj vodi, dok ne nabubre, upiju vodu i želiraju se (oko 10 -15 minuta).

U dubokoj posudi promešamo energično žicom jaje i u njega dodajemo ostale sastojke - braon šećer, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), hlebnu sodu, vanilu u prahu i već želirane semenke čie, a nakon dodavanja svakog sastojka mešamo žičanom mutilicom.

Na kraju zgušnjavamo homogenu smesu sa tipskim brašnom, a u jednom trenutku nastavljamo da mešamo žičanom mutilicom, a nakon što se više zgusne - zamesimo testo rukom, dok ne usvoji brašno.

Dodatno mesom testo sa malo šarlana. Podelimo testo na male loptice (veličine oko 2 cm). Uzimamo 2 lotpice od kojih svaku spljeskamo prstima u elipsast pljosnati oblik, malo veći od sušenih kajsija punjenih bademima.

Stavljamo jednu kajsiju sa nadevom od badema preko jednog elipsastog parčeta testa i pokrivamo odozgo drugom elipsom sjedinjujući ih sa strane i pritiskajući prstima da se slepe i na kraju kružnim pokretima oblikujemo lopticu između dva dlana.

Ponavljamo isto i sa preostalim testom. A postoji i druga lakša varijanta - jednostavno da obučemo sa malo slatkog testa sušene kajsije i da ih oblikujemo u okrugle kolače. Dobija se oko 20 komada.

Poređamo ih na rastojanji jedno od drugog u posudu za pečenje, prethodno namazanu šarlanom. Pečemo kolače sa nadevom na 180 stepeni ok 12-15 minuta, pri čemu na osmom minutu pečenja, ako su se ispeklio do tamno zlataste boje s donje strane, uključujemo rernu da peče samo na gornjem grejači preostalo vreme.

Čim su gotovi - finom metalnom špatulom ih pažljivo odvajamo od poside, poređamo ih u kutiju za kolače i brzo zatvaramo poklopcem da ostanu mekani.

Nežni kolači sa čiom, sušenim kajsijama i bademima su prijatno iznenađenje sa svojim nadevom od voća i koštunjavog voća! Pogodni za sve praznične dane i specijalne prilike!

Čudesno ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: