Način pripreme
Za ovu unikatnu panakotu potrebno vam je 12 komada silikonskih kalupa.
Maline smo očistili, oprali i osušili uveče.
Za desertiće koristim silikonske čaše u obliku sveta /ako imate/.
Da bih ih lakše izvadila, naprskam uh masnoćom u spreju i ostavljam ih sa strane.
Prvo pripremamo sloj od želea.
Želatin pomešamo sa 3 supene kašike zaslađenog soka od malina.
Možete da koristite i sok iz kompota. Rastvorimo ga na vodenoj pari i pomešamo ga sa likerom i ostalom količinom soka od malina.
Kašikom pažljivo ponimo 1/3 obima kalupčića.
Njihovo udubljenje mi je dopustilo da stavim po tri voćkice malina.
Stavljamo kalupe u frižider na otprilike sat vremena kako bi se žele stegao.
Za to vreme pripremamo sloj od maline i pavlake.
Želatin rastvaramo u određenoj količini hladnog mleka.
Kada se resobuje, zagevamo ga na vodenoj pari dok se ne pretvori u tečnost.
Pavlaka, sveže mleko, vanila i šećer u prahu se pomešaju u odgovarajućoj kaseroli i zagrevaju se na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje.
Budući da je pavlaka sa visokim procentom masnoće, onda dodavanje svežeg mleka dodaje sipkavost i nežnost kremu.
Pre nego što smesa provri, dodaje se sitno izrendana kora limuna.
Krem od pavlake ostavljamo da se ohladi, nakkon čega uzastopno dodajemo u njega rastvoreni želatin i sveže voćkice pasirane u blenderu.
Sledi aromatično slatko od malina koje dodatno zaslađuje desert i daje onu karakterističnu letnju svežinu rubinskim voćem u desertu.
Iskidamo i 6-7 listića čokoladne mente čiji karakterističan posle ukus i fin, sladunjav miris doprinose zadovoljstvu u svakom zalogaju letnjeg deserta.
Pomoću kašike punimo smesom od malina i pavlake do ruba kalupčića.
Vraćamo ih u frižider na otprilike još 3-4 sata.
Panakotu od malina Damin kapric poslužujemo ohlađenu.
Aranžiramo svežim listićima mente i borovnicama za raskoš.
Dobra kombinacija uz letnji desert je čaša likera od malina.