Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota od malina Damin kapric

Panakota od malina Damin kapric

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211373k121
Panakota od malina Damin kapric
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
11/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
12
"Jedan savet od nas - da ne zaboravite da poslužite gostima ovu panakotu od malina sa domaćim likerom od malina"

Potrebni sastojci

  • Za sloj od malina
  • maline - 1 šolja, s vrha, sveže voće
  • pavlaka - 500 ml, sa visokim procentom mastinoće
  • sveže mleko - 100 ml
  • burbonski vanilin šećer - 1 kesica, dr. Oetker
  • želatin - 1 kesica /10 g, Oetker/
  • sveže mleko - 60 ml /hladno/
  • slatko od malina - 3 supene kašike, od sirupa
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • limeta - 1 supena kašika, kora voća
  • čokoladna menta - sveži listići
  • za žele sloj
  • želatin - ½ kesice /5 g/
  • maline - 36 komada, po želji
  • sok od malina - 4 supene kašike, za želatin
  • sok od malina - 100 ml
  • liker od malina - 50 ml /po receptu/
  • voće - 12 komada, sveže, za aranžiranje
  • borovnice - 12 komada, za aranžiranje
  • matičnjak - sveži listići, za aranžiranje
  • masnoća - u spreju
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu unikatnu panakotu potrebno vam je 12 komada silikonskih kalupa.

Maline smo očistili, oprali i osušili uveče.

Za desertiće koristim silikonske čaše u obliku sveta /ako imate/.

Da bih ih lakše izvadila, naprskam uh masnoćom u spreju i ostavljam ih sa strane.

Prvo pripremamo sloj od želea.

Želatin pomešamo sa 3 supene kašike zaslađenog soka od malina.

Možete da koristite i sok iz kompota. Rastvorimo ga na vodenoj pari i pomešamo ga sa likerom i ostalom količinom soka od malina.

Kašikom pažljivo ponimo 1/3 obima kalupčića.

Njihovo udubljenje mi je dopustilo da stavim po tri voćkice malina.

Stavljamo kalupe u frižider na otprilike sat vremena kako bi se žele stegao.

Za to vreme pripremamo sloj od maline i pavlake.

Želatin rastvaramo u određenoj količini hladnog mleka.

Kada se resobuje, zagevamo ga na vodenoj pari dok se ne pretvori u tečnost.

Pavlaka, sveže mleko, vanila i šećer u prahu se pomešaju u odgovarajućoj kaseroli i zagrevaju se na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje.

Budući da je pavlaka sa visokim procentom masnoće, onda dodavanje svežeg mleka dodaje sipkavost i nežnost kremu.

Pre nego što smesa provri, dodaje se sitno izrendana kora limuna.

Krem od pavlake ostavljamo da se ohladi, nakkon čega uzastopno dodajemo u njega rastvoreni želatin i sveže voćkice pasirane u blenderu.

Sledi aromatično slatko od malina koje dodatno zaslađuje desert i daje onu karakterističnu letnju svežinu rubinskim voćem u desertu.

Iskidamo i 6-7 listića čokoladne mente čiji karakterističan posle ukus i fin, sladunjav miris doprinose zadovoljstvu u svakom zalogaju letnjeg deserta.

Pomoću kašike punimo smesom od malina i pavlake do ruba kalupčića.

Vraćamo ih u frižider na otprilike još 3-4 sata.

Panakotu od malina Damin kapric poslužujemo ohlađenu.

Aranžiramo svežim listićima mente i borovnicama za raskoš.

Dobra kombinacija uz letnji desert je čaša likera od malina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: