Način pripreme
Počnite sa pripremanjem nadeva od spanaća za ukusnu pitu od spanaća.
U velikoj posudi izmešajte spanać, fetu, sir rikotu, mirođiju, so, crni biber i luk. Dobro izmešajte dok spanać ne bude u potpunosti prekriven sirom i dok se svi sastojci dobro pomešaju.
Probajte i provaravajte ukus začina. Dodajte još soli i crnog bibera ukoliko je potrebno.
Umutite jaje i dodajte ga u smesu od spanaća. Dobro izmešajte dok se dobro ne pomešaju sastojci i ostavite sa strane.
Blago pospite radnu površinu univerzalnim brašnom. Razvijte svaki list lisnatog testa u pravougaonik 12 puta 15. Stavite list lisnatog testa u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Napravite paran borj dijagonalnih rezova sa svake strane (približno 2 cm jedan od drugog) pravougaone kore.
Podelite nadev od spanaća na 2 dela.
Rasprostrite smesu od spanaća i sira u centar pripremljenog lisnatog testa.
Savijte dijagonalne trake na nadev kako biste oblikovali slani rolat.
Pritisnite krajeve zajedno kako biste zatvorili gornji i donji deo.
Namažite jajetom i pospite susamom po želji. Ohladite u zamrzivaču na 15 minuta ili u frižideru na 25 minuta.
Pecite lisnatu pitu na centralnoj rešetci u rerni dok se ne naduje i dok ne postane zlatkasto smeđe. Otprilike 30-35 minuta.
Ostavite da se u potpunosti ohladi pre serviranja slanog rolata sa spanaćem.
Servirajte sa Tzatziki sosom.
Uživajte!
Saveti:
Zamrznuta se čuva u zamrzivaču do 3 nedelje.
Kada ste spremni za pečenje, namažite jajima i pecite dok se ne naduje i dok se ne dobije zlatasta boja pite od spanaća - rolata sa lisnatim testom.