Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Namaz»Maslac sa belim lukom i limetom

Maslac sa belim lukom i limetom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Maslac sa belim lukom i limetom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
20/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
4
"Za kuvanje ili za mazanje - vi birate kako ćete jesti ovu đakoniju od belog luka"

Potrebni sastojci

  • maslac - 250 g
  • limeta - 1komad
  • so - 2 prstohvata
  • beli biber - 1 prstohvat
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • korijander - 1 kašičica ili po ukusu (sušeni listovi)
* merne jedinice

Način pripreme

Po tradiciji maslac sa belim lukom za kulinarsku upotrebu se sprema rastapanjem običnog maslaca i dodavanjem gnječenog belog luka i različitih biljaka po želji.

Ja ga pravim, ali ga ne rastapam, samo ostavljam na sobnoj temperaturi da maslac omekša. Tako se arome u njemu ne promene i ostaju sveže.

Stavljam ga u posudicu i u njega narendamo aromatičnu koru limente. Cedim i 4 kašike soka citrusa.

Dodajem so i biber i gnječeni beli luk. Ako nemate avan ili presu možete da koristite rende za citruse, takođe, kojim ste rendali koru limete. Ono je fino i skoro da pretvara beli luk u pastu.

Na kraju stavljam sušene, mrvljene listiće korijandera - nekako su mi uvek pri ruci uz limetu, ali vi možete da stavite peršun.

Izričito sam napisala da je korijander sušen i da budu listovi, u suprotnom aromać će mu biti jača i ubio bi sve ostalo.

Dobro promešam sve sastojke dok ne dobijem kremastu ujednačenu smesu.

Stavljam u kalupe ili male kutije u frižider i tako da se stegne dok ne bude kao kalup.

Maslac sa belim lukom i limetom je sjajan za mazanje prepečenih kriški, sendviče i krekere, kao i za kuvanje/pečenje pileta, ribe i svinjskog mesa.

Isto tako je mnogo ukusno ako ga koristite da začinite pečeno povrće i pre svega krompir.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: