Način pripreme
Po tradiciji maslac sa belim lukom za kulinarsku upotrebu se sprema rastapanjem običnog maslaca i dodavanjem gnječenog belog luka i različitih biljaka po želji.
Ja ga pravim, ali ga ne rastapam, samo ostavljam na sobnoj temperaturi da maslac omekša. Tako se arome u njemu ne promene i ostaju sveže.
Stavljam ga u posudicu i u njega narendamo aromatičnu koru limente. Cedim i 4 kašike soka citrusa.
Dodajem so i biber i gnječeni beli luk. Ako nemate avan ili presu možete da koristite rende za citruse, takođe, kojim ste rendali koru limete. Ono je fino i skoro da pretvara beli luk u pastu.
Na kraju stavljam sušene, mrvljene listiće korijandera - nekako su mi uvek pri ruci uz limetu, ali vi možete da stavite peršun.
Izričito sam napisala da je korijander sušen i da budu listovi, u suprotnom aromać će mu biti jača i ubio bi sve ostalo.
Dobro promešam sve sastojke dok ne dobijem kremastu ujednačenu smesu.
Stavljam u kalupe ili male kutije u frižider i tako da se stegne dok ne bude kao kalup.
Maslac sa belim lukom i limetom je sjajan za mazanje prepečenih kriški, sendviče i krekere, kao i za kuvanje/pečenje pileta, ribe i svinjskog mesa.
Isto tako je mnogo ukusno ako ga koristite da začinite pečeno povrće i pre svega krompir.
Prijatno!