Školjke Tigre

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Školjke Tigre
Fotografije: Yordanka Kovacheva
12 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
15
"U Španiji ih nazivaju Tigre Tigar i pretpostavljam da je to zbog sličnosti sa izgledom tigrove kandže. Zaista je zanimljivo i veoma originalno."

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne
  • luk - 150 g
  • beli luk - 3 čena
  • paradajzi - 100 g, mleveni, iz konzerve ili sveži
  • lovorov list - 2 komada
  • crni biber - 1 - 2 prstohvata
  • skrob - 1 supena kašika, sa zaobljenim vrhom
  • belo vino - 50 ml
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kajenski biber - 1 suva papričica
  • Bešamel
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • brašno - 100 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • so - 1 ravna kašičica
  • crni biber - 2 prstohvata, fino mleven
  • muskatni oraščić - 3 prstohvata, u prahu
  • Za pohovanje
  • jaja - 2 - 3 komada
  • prezle - da se uvalja
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Leti volimo da jedemo morske plodove. Ja sam ljubitelj njihovog prirodnog ukusa i tradicionalnih recepata, ali ponekad mi se dopada da napravim i nešto drugačije.

Jedan zanimljiv način za pripremanje omiljenih crnih školjki.

U Španiji ih nazivaju Tigre (Tigar) i pretpostavljam da je to zbog sličnosti sa izgledom tigrove kandže. Zaista je zanimljivo i veoma originalno.

Neće vam biti teško da ih napravite, pratite moje instrukcije.

Počnite sa čišćenjem školjki i lepo ih operite.

Stavite ih u šerpicu sa malo vode ili belog vina i stavite na jaku vatru na 3-4 minuta ili dok se sve n eotvore. Da biste olakšali process i da bi se ravnomerno otvorile, razdrmajte šerpu u nekoliko navrata.

gotove školjke odvojte od ljuski i sitno iseckajte. Same ljuske veoma dobro operite, razdvojte svaki par i poređajte na debeli sloj kuhinjskog papira, kako bi se ocedile i osušile.

Za to vreme isto iseckajte luk i beli luk i propržite ih u 50 ml maslinovog ulja.

Kada omeknu, sipajte paradajze, lovorove listove, crni biber i kajensku papričicu - usitnjenu.

Kuvajte otprilike 4-5 minuta.

U ovaj sofrito stavite školjke i vino u kojem ste umutili skrob i nastavite sa kuvanjem još 4-5 minuta ili dok smesa ne postane gusta.

Probajte da li je slano i ako treba zainite. U principu se ne stavlja unapred, s obzirom na to da ponekad od samih školjki ima dovoljno slanoće kada su sveže.

Ljuske u širokom kraju napinite nadevom za školjke i poređajte na dasku.

Dolazi red na gusti bešamel koji je drugi deo nadeva.

Za njega propržite brašno u maslacu i maslinovom ulju. Kada prijatno zamiriše, sipajte mleko i mutite metalnom žicom za mućenje da se ne bi formirale grudvice.

Začinite aolju, biberom i indijskim orahom i kuvajte uz neprestano mešanje 10-12 minuta ili dok se ne zgusti.

Od toplog i tvrđeg i gušćeg od običnog bešamel sosa stavljajte u ljuske školjki na prvi nadev.

Kada završite i sa poslednjom školjkom, poređajte na dva široka ovala i stavite u frižider da se stegne nadev.

Školjke Tigre se pohuju i pržte neposredno pre serviranja.

Hvatajte svaku punjenu školjku za tanki kraj i umačite u umućeno jaje, nakon toga u prezle.

Zalogaje pržite dok ne postanu zlatasti i vadite gotove na sloj kuhinjskog papira kako bi apsorbovale višak masnoće.

Servirajte tople i vašu porodicu i goste iznenadite školjkama Tigre.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: