Način pripreme
Leti volimo da jedemo morske plodove. Ja sam ljubitelj njihovog prirodnog ukusa i tradicionalnih recepata, ali ponekad mi se dopada da napravim i nešto drugačije.
Jedan zanimljiv način za pripremanje omiljenih crnih školjki.
U Španiji ih nazivaju Tigre (Tigar) i pretpostavljam da je to zbog sličnosti sa izgledom tigrove kandže. Zaista je zanimljivo i veoma originalno.
Neće vam biti teško da ih napravite, pratite moje instrukcije.
Počnite sa čišćenjem školjki i lepo ih operite.
Stavite ih u šerpicu sa malo vode ili belog vina i stavite na jaku vatru na 3-4 minuta ili dok se sve n eotvore. Da biste olakšali process i da bi se ravnomerno otvorile, razdrmajte šerpu u nekoliko navrata.
gotove školjke odvojte od ljuski i sitno iseckajte. Same ljuske veoma dobro operite, razdvojte svaki par i poređajte na debeli sloj kuhinjskog papira, kako bi se ocedile i osušile.
Za to vreme isto iseckajte luk i beli luk i propržite ih u 50 ml maslinovog ulja.
Kada omeknu, sipajte paradajze, lovorove listove, crni biber i kajensku papričicu - usitnjenu.
Kuvajte otprilike 4-5 minuta.
U ovaj sofrito stavite školjke i vino u kojem ste umutili skrob i nastavite sa kuvanjem još 4-5 minuta ili dok smesa ne postane gusta.
Probajte da li je slano i ako treba zainite. U principu se ne stavlja unapred, s obzirom na to da ponekad od samih školjki ima dovoljno slanoće kada su sveže.
Ljuske u širokom kraju napinite nadevom za školjke i poređajte na dasku.
Dolazi red na gusti bešamel koji je drugi deo nadeva.
Za njega propržite brašno u maslacu i maslinovom ulju. Kada prijatno zamiriše, sipajte mleko i mutite metalnom žicom za mućenje da se ne bi formirale grudvice.
Začinite aolju, biberom i indijskim orahom i kuvajte uz neprestano mešanje 10-12 minuta ili dok se ne zgusti.
Od toplog i tvrđeg i gušćeg od običnog bešamel sosa stavljajte u ljuske školjki na prvi nadev.
Kada završite i sa poslednjom školjkom, poređajte na dva široka ovala i stavite u frižider da se stegne nadev.
Školjke Tigre se pohuju i pržte neposredno pre serviranja.
Hvatajte svaku punjenu školjku za tanki kraj i umačite u umućeno jaje, nakon toga u prezle.
Zalogaje pržite dok ne postanu zlatasti i vadite gotove na sloj kuhinjskog papira kako bi apsorbovale višak masnoće.
Servirajte tople i vašu porodicu i goste iznenadite školjkama Tigre.
Prijatno!