Način pripreme
Prosejte brašno i dodajte u njega so. Promešajte i oformite udubljenje.
Zagrejte sveže mleko i rastvorite u njemu kvasac i šećer. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da se aktivira kvasac 10 minuta.
Nakon toga dodajte smesu sa kvasecm u brašno zajedno sa jednim jajetom. Od nabrojanih sastojaka zamesite meko testo od spelte.
Na kraju dodajte malu grudvu maslaca i dodatno zamesite. Pokrijte testo folijom i ostavite da raste oko 40 minuta dok ne udvostuči svoj obim.
Za to vreme spremite smesu za mazanje.
Istopite maslac i ostavite ga da se blago ohladi.
Očistite i isecite na sitno struk mladog luka i nekoliko čenova belog luka. Dodajte ih u maslac. Umutite jedno jaje i takođe ga dodajte.
Namažite posudu za pečenje sa malo ulja. Koristite posudu većeg prečnika, na primer 32-34 cm.
Razvijte testo prstima do veličine posudu. Nakon toga ga isecite na kvadrate nožem za sečenje pice i namažite aromatičnim maslacem. Pokrijte prlenku isečenom ili narendanom mocarelom.
Ostavite da odstoji 10 minuta, a za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni.
Stavite prlenku da se peče oko 20 minuta.
Nakon što se ispeče pospite listićima sveže majčine dušice i isecite.
Mnogo ukusna i aromatična prlenka od spelte sa mocarelom.
Prijatno!