Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Falafele»Vegetarijanski falafel sendvič

Vegetarijanski falafel sendvič

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Vegetarijanski falafel sendvič
Fotografije: Iliana Parvanova
3 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Teško da bi neko odbio ovaj toliko ukusan vegetarijanski falafel sendvič"

Potrebni sastojci

  • Za falafele
  • leblebija - ½ šolje, skuvana ili iz konzerve
  • kukuruzno brašno - 5 supenih kašika
  • peršun - 1 šaka, iseckan
  • beli luk - 1 čen
  • soda bikarbona - 1/3 kašičice
  • himalajska so - 1/3 kašičice
  • kumin - ½ kašičice
  • kurkuma - ½ kašičice, ravna
  • crni biber - 1/3 kašičice, mleveni
  • madraski kari - 2 prstohvata
  • aleva paprika - 1/3 kašičice
  • šarlan - 2 supene kašike, suncokretovo ulje
  • Za crveno sočivo
  • crveno sočivo - ¾ šolje
  • luk - 1/2 velike glavice
  • đumbir - 1 kašičica, izrendan
  • crni biber - 1 prosthvat
  • himalajska so - ½ kašičice, ravna
  • voda - otprilike 1 i 1/3 šolje
  • Za krompirće
  • krompir - 4 komada, srednje veličine
  • aleva paprika - ½ kašičice
  • crni biber - 1 kašičica
  • kurkuma - 1/3 kašičice
  • himalajska so - 2/3 kašičice
  • šarlan - 2 supene kašike, suncokretovo ulje (ili maslinovo ulje)
  • Za pogače
  • pšenično brašno - 1 šolja
  • integralno brašno - ½ šolje
  • himalajska so - 3 prstohvata
  • voda - otprilike ½ šolje
  • šarlan - 3 supene kašike, suncokretovo ulje (ili maslinovo ulje) + za premazivanje
  • aleva paprika - nekoliko prstohvata
  • Za sos
  • tahini od susama - 3 supene kašike
  • beli luk - 1 čen
  • šarlan - 1 kašičica
  • limunov sok - 2 supene kašike, sveže ceđen
  • himalajska so - 4 prstohvata
  • smeđi šećer - 1 prstohvat, po željhi
  • crni biber - 3 prstohvata, mleveni
  • kumin - 1/2 kašičice
  • voda - otprilike 12 supenih kašika
  • Za garniranje
  • zelena salata - 115 listova
  • kiseli krastavčići - 4 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo skuvamo crveno sočivo zajedno sa sitno iseckanim starim lukom i 1 kašičicom izrendanog svežeg korena đumbira. Začinjavamo mlevenim crnim biberom i finom himalajskom solju po ukusu. Kuvamo bez poklopca, mešajući dok se sočivo ne skuva i ne upije svu vodu.

Nakon toga ga sipamo u duboku posudu, pogodnu za pasiranje. U nju dodajemo već oceđenu skuvanu leblebiju, šaku peršuna i 1 čen belog luka. Sipamo začine: himalajsku so, kumin, kurkumu, crni biber, madraski kari, alevu papriku i šarlan (suncokretovo ulje).

Meljemo smesu pomoću pasatora - dok se ne dobije blago granulasta konzistencija.

Mešamo zajedno sa kukuruznim brašnom i sodom bikarbonom.

Oblikujemo rukom 15-18 komada falafel ćuftica i pržimo ih dok ne postanu zlatkaste sa obe strane u dobro zagrejanom keramičkom tiganju sa nelepećim premazom na 2-3 supene kašike šarlana (suncokretovo ulje).

Iseckamo krompire na duge štapiće kao za prženje, i začinimo ih s malo aleve paprike, crnim biberom, kurkumom, himalajskom solju i šarlanom. Mešamo rukom i ređamo krompir štapiće jedan do drugog na papir za pečenje u veliku kvadratnu tepsiju. Pečemo ih u rerni na 150 stepeni otprilike 20-25 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja i blago hrskava površina.

Za pravljenje tahini sosa sa belim lukom sipamo u bokal pasatora ili visoku staklenu teglu: susamov tahini, 1 čen belog luka, sveže ceđen limunov sok, himalajsku so, po želji 2 prstohvat smeđeg šećera za balansiranje ukusa, crni biber, mleveni kumin, šarlan i vodu. Pasiramo pasatorom sos od belog luka dok se ne dobije nežna glatka konzistencija.

Pljosnate pogače pripremamo tako što prvo umesimo testo od obe vrste brašna, himalajske soli, šarlana i vode. Delimo ga na 6 jednakih lopti, od kojih svaku razvijamo na nabršanjoj površini - okrugle tanke pogače veličine otprilike 20 cm prečnik. Jednu po jednu pečemo u zagrejanom tiganju sa nelepećim premazom, tako što čim se zapeče s jedne strane, okrećemo da se zapeče i sa druge strane. Svaku novu ispečenu stavljamo najniže u gomili sa gotovim pogačama kako bi ostale meke. Mešamo malo šarlana sa alevom paprikom, premazujemo ih pomoću silikonske četkice i ponovo ih stavljamo na kratko u tiganj jednu po jednu kako bismo ih zagrejali pre nego što uvijemo falafel sendviče.

Evo ga i trenutak kada kombinujemo sve komponente. Uzimamo jednu toplo spremljenu pogaču, posipamo iseckanim listovima sveže zelene kovrdžave salate, ređamo 3 falafel ćuftice, dodaje zlatne krompiriće zajedno sa iseckanim trakicama kiselih krastavčića i prelivamo s malo sosa od belog luka. Uvijamo i poslužujemo gotov vedži arapski sendvič! Ponavljamo isto i sa ostalih 5 sendviča!

Neobično ukusan mnogokomponentski recept za domaći vegetarijanski falafel sendvič, omiljen deci i odraslima. Odgovarajuć i za orijentalni veganski meni.

Pravi praznik za čula!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: