Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Meze»Školjke u pikantnom paradajz sosu

Školjke u pikantnom paradajz sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Školjke u pikantnom paradajz sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
"Leto, školjke, belo vino i pesak - to je sve što vam treba tokom letnjih večeri"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg. - bele peščane, donaks ili slična vrsta, žive (sveže)
  • luk - 250 g
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 400 g ili mleveni sveži paradajz
  • kajenska paprika - 2 paprike, suve
  • bosiljak - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke stavite u slanu vodu tako da ih prekrije. Ostavite ih 1 sat, menjajući vodu novom nakon prvih 30 minuta.

Na ovaj način morski plodovi će izbaciti pesak koji sadrže i neće hrskati kada ih konzumirate.

Luk i beli luk sitno iseckajte i pržite na maslinovom ulju 10 minuta.

Dodajte paradajz, so, prstohvat šećera, bosiljak i mlevenu sušenu, ljutu kajensku papriku.

Kuvajte 15 minuta ili dok se paradajz sos ne zgusne.

Operite i ocedite školjke i dodajte ih u sos od paradajza.

Pokrijte poklopcem i lagano protresite nekoliko puta dok se sve školjke ne otvore - otprilike 4 minuta.

Da bi se sve školjke u tiganju istovremeno skuvale i otvorile ravnomerno, ne bi trebalo da budu u debelom sloju.

Poslužite školjke u pikantnom sosu od paradajza tople uz čašu belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: