Način pripreme
Školjke stavite u slanu vodu tako da ih prekrije. Ostavite ih 1 sat, menjajući vodu novom nakon prvih 30 minuta.
Na ovaj način morski plodovi će izbaciti pesak koji sadrže i neće hrskati kada ih konzumirate.
Luk i beli luk sitno iseckajte i pržite na maslinovom ulju 10 minuta.
Dodajte paradajz, so, prstohvat šećera, bosiljak i mlevenu sušenu, ljutu kajensku papriku.
Kuvajte 15 minuta ili dok se paradajz sos ne zgusne.
Operite i ocedite školjke i dodajte ih u sos od paradajza.
Pokrijte poklopcem i lagano protresite nekoliko puta dok se sve školjke ne otvore - otprilike 4 minuta.
Da bi se sve školjke u tiganju istovremeno skuvale i otvorile ravnomerno, ne bi trebalo da budu u debelom sloju.
Poslužite školjke u pikantnom sosu od paradajza tople uz čašu belog vina.
Prijatno!