Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Semifredo»Semifredo sa dunjama i parmezanom

Semifredo sa dunjama i parmezanom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Semifredo sa dunjama i parmezanom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Ukupno
16 min.
Porcije
8
"Kombinacije dunja i različitih sireva je jenostavno prava fantazija"

Potrebni sastojci

  • slatko od dunja - 350 g ili pestil od dunja
  • pavlaka - 250 g, slatka, tečna, nazaslađena
  • belanca - 3 komada
  • sok od limuna - 2 - 3 kapi
  • krem sir - 50 g,
  • parmezan - 100 g (može i mančego ili gran padano)
  • orašasti plosovi - 100 g, miks, pečeni orasi, bademi, pinjole i drugo po izboru
  • šećer - 200 g
  • voda - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte vodu u šećer i stavite na ringlu oko 7-8 minuta ili dok ne dobijete gust sirup.

Umutite belanca u sneg sa kapljicama limunovog soka i u njih lagano sipajte gust šećerni sirup uz neprestano mućenje oko 5 minuta.

Stavite italijanski mereng u frižider.

Umutite pavlaku sa krem sirom u gladak i vazdušast kremić.

Slatko od dunja ili pestil, ako su tvrdi ili ako su dunje u parčićima, mogu da se samelju u blenderu.

U mereng u procijama stavite 200 g slatka od dunja i promešajte.

Dodajte krem od pavlake i ponovo umutitekružnim pokretima špatule.

Ovde je vreme da stavite i malo parmezana u prahu, ali druga varijanta je da se narenda odozgo pri serviranju.

Semifredo prebacite u kutiju ili posudu sa poklopcem po vašoj želji. Odozgo rasporedite preostalo slatko i stavite u zamrzivač na 8 sati.

Pre nego što servirate raskošan semifredo, ostavite ga da se opusti na sobnoj temperaturi 10 minuta.

Servirajte u društvu sa koštunjavim voćem i posuto parmezanom, ako ga niste prethodno stavili unutra.

Za bolji efekat samo sir parmezan takođe može da se zamrzne i nakon toga da se narenda preko svake porcije dezerta.

Možda će nekima od vas biti čudno da kombinuje slatko do dunja sa aromatičnim sirom, ali to je klasika i preporučujem vam da je probate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: