Način pripreme
Odmerimo količinu sastojaka u receptu, mernom šoljom od 250 ml.
U dubokoj posudi žicom energično umutimo jaje i i njega dodajemo braon kristal šećer i šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje) i ponovo promešamo.
Dok se rastvaraju kristali šećera, operemo, oljuštimo i narendamo svež koren đumbira na što je moguće finije rende (kao za čokoladu), tako da dobijemo narendan pire, a konci da ostanu sa druge strane rendea, da bi ih odstranili. Dodajemo u sastojke za testo u posudu.
Dodajemo i ostale sastojke - hlebnu sodu, vanilu u prahu i cimet. Dok mešamo, postepeno sipamo dve vrste brašna - tipsko i integralno.
Kada se previše zgusne da bi nastavili žičanom mutilicom, onda nastavljamo rukom da mesimo testo. Čim testo upije brašno, pomoću malo šarlana dodatno zamesimo da ne bi bilo suvo.
Oformimo male loptice koje ređamo na odstojanju - u posudu za pečenje, koju smo prethodno namazali šarlanom. Preko svakog kolačića stavljamo sirov badem, pritiskajući sasvim blago da se zalepi, ali da ne spljeskamo mnogo kolače.
Dobija se oko 25 kolača.
Pečemo ih na 180 stepeni oko 12 minuta, povremeno okrećemo posudu za pečenje da se ispeku ravnomerno i proveravamo da li su se brže ispekli sa donje strane i ako jesu - negde na sredini pečenja uključujemo da se peče samo na donjem grejaču.
Ne treba da prepečemo da bude hrskavo, jer će se dodatno stvrdnuti pri hlađenju, već vadimo dok je još mekano. Odvajamo ih od posude finom špatulom i stavljamo u kutiju sa poklopcem (za kolače) da ostanu mekani.
Jednostavni i ukusni kolači od badema sa đumbirom i cimetom - nadahnuti prazničnim raspoloženjem i sjajnom aromom!