Način pripreme
Kopriva sa pirinčem i orasima za ljubitelje pirinča bez mesa.
Dehidrirana kopria se popari u ključalu vodu na 10 minuta kako bi omekla. Po želji se sitno isecka ili se ostavlja u krupnijim listovima.
U godišnjem dobu kaa raspolažete svežom koprivom, moežte takvu da je koristite, ali u većim gramažama, s obzirom na to da sušena gotovo da nije teška skoro ništa u odnosu na svežu ili zamrznutu.
Bujon od poparivanja se sačuva i iskoristiće se za jelo sa pirinčem.
Luk se isecka i proprži sa malo soli na ulju i maslacu dok se ne dobije blaga zlatkasta boju.
Dodaje se pirinač, opran od skroba i meša se dve minute kako bi se zapržio.
Stavljaju se korpiva, čubar, crni biber, začin, za pirinač i orasi, a nakon još jedne minute sipa se jedna čaša bujona od kopriva. Kuva se dok tečnost ne upije.
Još tvr pirinač se prebacuje u pravougaonu tepsiju i dosipa se bujon (može i u kombinaciji sa vodom, ukoliko nemate dovoljno bujona) u odnosu 2.5:1 ili prema sorti koju koristite, konsultujte se sa uputstvima na pakovanju.
Tepsija se ubacuje u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peče se dok tečnost ne upije i dok pirinač ne nabubri. Na kraju temepratura može da se poveća do 220 stepeni, ukoliko primetite da je pirinač gotov, a da voda još uvek nije u potpunosti provrela.
Jelo od pirinča sa koprivom se poslužuje sa lepim domaćim kiselim mlekom!
Prijatno!