Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Pirinač u Rerni»Kopriva sa pirinčem i orasima

Kopriva sa pirinčem i orasima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Kopriva sa pirinčem i orasima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
08/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Jelo od pirinča sa koprivom se poslužuje sa lepim domaćim kiselim mlekom!"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • kopriva - 15 - 20 g, sušena
  • pirinač - 2 šolje
  • orasi - 120 g
  • čubar - 1 supena kašika, izrvljen
  • univerzalni začin - 1 supena kašika, za pirinač (po želji)
  • crni biber - 1 kašičica, fino mleven
  • ulje - 60 ml
  • kravlji masalc - 1 supena kašika, meki
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Kopriva sa pirinčem i orasima za ljubitelje pirinča bez mesa.

Dehidrirana kopria se popari u ključalu vodu na 10 minuta kako bi omekla. Po želji se sitno isecka ili se ostavlja u krupnijim listovima.

U godišnjem dobu kaa raspolažete svežom koprivom, moežte takvu da je koristite, ali u većim gramažama, s obzirom na to da sušena gotovo da nije teška skoro ništa u odnosu na svežu ili zamrznutu.

Bujon od poparivanja se sačuva i iskoristiće se za jelo sa pirinčem.

Luk se isecka i proprži sa malo soli na ulju i maslacu dok se ne dobije blaga zlatkasta boju.

Dodaje se pirinač, opran od skroba i meša se dve minute kako bi se zapržio.

Stavljaju se korpiva, čubar, crni biber, začin, za pirinač i orasi, a nakon još jedne minute sipa se jedna čaša bujona od kopriva. Kuva se dok tečnost ne upije.

Još tvr pirinač se prebacuje u pravougaonu tepsiju i dosipa se bujon (može i u kombinaciji sa vodom, ukoliko nemate dovoljno bujona) u odnosu 2.5:1 ili prema sorti koju koristite, konsultujte se sa uputstvima na pakovanju.

Tepsija se ubacuje u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peče se dok tečnost ne upije i dok pirinač ne nabubri. Na kraju temepratura može da se poveća do 220 stepeni, ukoliko primetite da je pirinač gotov, a da voda još uvek nije u potpunosti provrela.

Jelo od pirinča sa koprivom se poslužuje sa lepim domaćim kiselim mlekom!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: