Način pripreme
Crno more je bogato ovim raskošnim školjkama, a koliko malo znamo o njima i koliko mnogo ih cene po Mediteranu!
Tamo se konzumiraju u velikim količinama, a kada ne bude dovoljno, uvoze se upravo sa našeg Crnog mora, s obzirom na to da mi sami nemamo naviku da ih jedemo. A sjajno su meze uz vino i spremaju se brzinom svetlosti.
Stavite školjke u posoljenu vodu na 30 minuta, nakon toga promenite vodu još jednom ili dva puta. Tako izbacuju zrnca peska koja se nalate u njihovoj školjci.
Prodaju se i zamrznute koje su već očišćene, ali zavisi od marke i kvaliteta - ponekad nisu dobro obrađene i nakon pripremanja mogu da hrskaju. Ako su jednom bile zamrznute, nakon toga nećete moći da ih očistite, s obzirom na to da nisu žive i neće izbaciti pesak na gore opisani način.
Zbog toga preporučujem da ih kupite sveže i sami da to uradite.
Nakon što su odstajale i u poslednjoj vodi, školjke se operu, dobro se ovede i sipaju se u veoma zagrejan tiganj sa maslinovim uljem. Treba da budu u tankom sloju, a ne na gomili,
Nakon par sekundi ćete primetiti kako počinju da se otvaraju. Sačekajte veoma malo kako bi se otvorila i poslednja školjka i blago prodrmajte tiganj kako bi toplota stigla do svake.
ODmah sipajte na oval za serviranje i obilno pospite belim lukom, peršunom i s još maslinovog ulja. So u principu nije potrebna, ali ipak ih probajte i posolite školjke sa belim lukom prema vašem ukusu.
Poslužite školjke Donaks sa belim lukom i peršunom sa kriškama limuna i konzumirajte odmah, dok su tople.