Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Sos za meso»Gruzijski sos od šljiva Tkemali

Gruzijski sos od šljiva Tkemali

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Gruzijski sos od šljiva Tkemali
Fotografije: Ivan Katsarov
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"S vremena na vreme čovek treba da si pokloni nešto, ovaj put smo odlučili da to bude Gruzijski sos od šljiva Tkemali"

Potrebni sastojci

  • dženarike - 1 kg, Plave šljive
  • beli luk - 5 čenova
  • korijander - vezica, svež + 1 supena kašika, semenke
  • mirođija - 1 kašičica, suva
  • estragon - 1 kašičica, suvi
  • crni biber - 1 do 2 kašičice
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1/2 supene kašike
  • voda - 300 ml
  • sirće - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je ekvivalent kačapa za Gruzine. Nije da u Gruziji ne koriste kečaš, ali je Tkemali tradicionalan proizvod kojim garniraju pečena i pržena mesa, janije, povrće, pržen ili pečeni krompir i šta još sve ne.

Sos za meso Tkemali se pravi od jedne vrste šljiva koja je veoma slična našim crvenim dženarikama. Na nekim mestima u Gruziji se pravi i sa šlavim šljivama i to je recepet koji vam danas predstavljam. Na proleće se pravi zeleni Tkemali od nezrelih, zelenih šljiva.

Recept sa dženarikama (nesazrele ili crvene)

1. Dženarike se operu i stavljau se u šerpu sa vodom da se kuvaju.

2. KAda se skuvaju, izgnječe se i iscede kroz đevđir kako bi se uhvatile koštice i ljuspice.

3. Zatim se pire kuva sa začinima.

Recept sa PLAVIM šljivama

1. Šljive se operu i očiste od koštica.

2. Šljive se melju u mašini za mlevenje meaa / blenderu.

3. Šljive se stavljaju u šerpu, dodaje se voda i uključuje se na srednje jaku vatru.

4. Beli luk se ispresuje u presi i dodaje se u plave šljive zajedno sa: koijanderom u prahu, belim lukom u prahu, mirođijom, estragonom, ljutom alevom paprikom, solju. Meša se neprestano.

5. Nakon što se kuva 20 minuta, dodaju se sirće, meša se, sačeka se 2-3 minuta da ispari oštar miris i dodaje se šećer.

6. Kuva e još 2-3 minute, proba se ukus i ukoliko je potrebno, balansiraju se ukusi.

7. Skida se sa ringlw (konzistencija je slična gustini kečapa) i dodaje se vezica svežeg korijandera, sitno iseckanog. Meša se i vrućom smesom se pune teglice koje se sterilizuju za poklopac. Kuvaju se 10 minuta nakon ključanja vode.

Od datih količina dobijaju se 4 flaše od po 250 ml.

Napomene uz recept za gruzijski sos od šljiva Tkemali

Sasvim blago sam modifikovala recept i osim gore nabrojanih začina dodajem vema malo (1 kašičicu) kumina i 1 kašičicu DIMLJENE aleve paprike, s kojom se po meni dobija bogatija aroma. Prirpemala sam Tkemali i sa crvenim vinom na račun vode i stavljam 150 ml vode i 150 ml bima. Unikatan ukus kojim možete počastiti sebe i provocirati svoje goste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: