Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Andaluzijske lepinje sa maslinovim uljem Očios

Andaluzijske lepinje sa maslinovim uljem Očios

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Andaluzijske lepinje sa maslinovim uljem Očios
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 11
27/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Sa ovim lepinjama možete da napravite fantastične sendviče - slane, sa različitim nadevom, ali i slatke, sa čokoladom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • maslinovo ulje - 120 g kvalitetno, aromatično
  • kvasac - 25 g, svež
  • voda - 200 ml
  • anis - 1 kašika, zrna
  • so - 1 kašičica za testo + grube ljuspice soli za posipanje
  • aleva paprika - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovi neobične lepinje iz sunčane Španije tipične su za provinciju Haen u regionu Andaluzije.

Otkad smo probali ove španske lepinje, zaljubljeni smo u njihovu delikatnu teksturu i hrskavu koricu, a o ukusu ne možemo da nađemo reči - jednostavno, morate da ih probate

Karakteristika lepinja Očios je da se pripremaju sa puno maslinovog ulja, imaju lagani miris anisa i mogu biti i slatke i slane. Takođe, u zavisnosti od područja, pripremaju se u različitim oblicima.

Predstavljamo vam ih u slanoj verziji i njihovom tradicionalnom okruglom obliku.

U slučaju da želite da budu slatke, samo isključite so u testu ili je smanjite na 1 prstohvat i dodajte dve kašike šećera. Takođe za slatki hleb, isključite alevu papriku i pospite ih šećerom.

Evo recepta za ove šarmantne lepinje:

Voda i maslinovo ulje se promešaju i zagrevaju na 37 stepeni. Kvasac se usitni i rastvori u njima.

Dobro promešajte i prosejte brašno sa solju u tečnu smesu (ili dodajte šećer ako pravite slatki Očios).

Dodajte kašiku aromatičnog semena anisa i umesite testo za hleb.

Posebnost testa je u tome što je masno i teško će vam se zalepiti za ruke, ali je ipak potrebno mesiti ga najmanje 15 minuta i po potrebi posipati sa malo brašna.

Čak i ako za obradu testa koristite procesor za hranu, nemojte mnogo skraćivati vreme mešenja.

Od gotovog testa napravite 12 loptica i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između svake loptice da se ne zalepe kada narastu.

Premažite ih maslinovim uljem, pokrijte krpom i ostavite 1 sat da se dižu na toplom mestu. Dobro je da krpa ne dodiruje testo.

Pogačice Očios, koje su narasle ponovo podmažite maslinovim uljem, jer će one prethodno već upiti (to su lepinje sa maslinovim uljem, zar ne, pa dobro opravdavaju svoje ime).

Pospite grubim ljuspicama soli i alevom paprikom (ili šećerom za slatku varijantu).

Stavite pogačice u zagrejanu rernu na 200 stepeni i odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Pecite 25 minuta ili dok ne porumene.

Tokom poslednjih 5 minuta možete staviti sloj aluminijumske folije na pogačice da ne izgore i da ne izgori aleva paprika, koja će postati gorka, ako se to desi.

Jedite ove divne lepinje tople ili hladne. Koristite ih za sendviče ili ukusan doručak, a ako ste napravili slatku varijantu Očiosa, idealno bi se kombinovali sa tečnom čokoladom, premazani maslacem ili džemom.

Probajte Andaluzijske lepinje od maslinovim uljem Očios i podelite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: