bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da napravimo testo za hleb

Da napravimo testo za hleb

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Testo za hleb

Svako ko je probao domaće pripremljenu pogaču, zna o kakvom se ukusu govori. Naravno, u našoj opterećenoj svakodnevici, teško da možemo da sebi dozvolimo luksuz da mesimo testo svaki dan.

Ali ako vam predstoji specijalna prilika i želite da obradujete vaše bližnje ukusnom domaćom pogačom, ovde ćete naći korisne savete za njegovu pripremu.

Postoje razni recepti za domaći hleb, u niekima se, osim osnovnih komponenata, brašna, vode, kvasca i soli, koriste razne vrste masnoća, mleko i drugi dodatni sastojci. To takođe nije loša idela, ali ako želite da pripremite domaći hleb u najprostijem i tradicionalnom izgledu, evo kako ćete to uraditi.

Kao što smo već pomenuli, potrebno vam je samo brašno, voda, kvasac i so. Obično za jedan srednje veliki domaće pripremljenu hleb vam je potrebno malo više od 1 kg brašna.

Kvasac možete koristiti i u kockicama, ali i sivo, ja vam lično preporučujem kockice. Gledajte da bude svež, to je veoma važno. Kada otvorite paket, boja treba da bude pesak, a kad se pipne da bude mekan.

Možete koristit raznu količinu kvasca, u zavisnosti od toga koliko brzo želite da nadođe testo. Ako preterate sa kvascem, može postojati opasnost da kada se hleb ispeče, da se mnogo mrvi.

Najbolje da pripremite jednu pogaču, koristite pola kockice - oko 10 g kvasca. Rastvorite je prethodno u 500 ml mlake vode. Dobro promešajte.

Hleb

Nakon toga odaberite posudu u kojoj ćete zamesiti testo. Može biti pleh ili druga odgovarajuća posuda. Sipajte polovinu brašna, dodajte pola kašičice soli i počnite polako da dodajete vodu sa kvascem, rastvorenim u njoj, u isto vreme zamesite testo.

Nastavite dok testo ne postane gusto, ali ni u kom slučaju tvrdo. Ne treba da se lepi po rukama, ali kad pipnete treba da ostane meko. Ostavite na toplom da nadođe.

Nakon što se udvostruči, ponovo zamesite sa malo brašna, napravite pogaču i pecite u ugrejanoj rerni /180-200 stepeni/, dok korica ne postane braon. Nemojte uvijati pogaču, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest