Način pripreme
Grožđe za recept dobro operite.
Odvojite samo zrna grožđa i ovde naglašavamo da se količina od 1 kg u receptu odnosi na sama zrna.
Prvo pripremite sirup. Promešajte šećer i vodu i ostavite ih da proključaju.
Kada voda proključa, merite vreme od 5 minuta i ubacite grožđe u sirup.
Ako je temperatura visoka, smanjite i ostavite da se kuva 30 minuta.
Kada isključite vatru, ostavite grožđe da odstoji u šećernom sirupu 6-7 sati.
Proverite gustinu slatka i ako vam se čini da je retko, kuvajte ga do željene gustine.
Na samom kraju ubacite limunsku kiselinu i kuvajte još jedan minut.
Slatko od grožđa, dok je još toplo, prebacite u suve, zagrejane tegle, zatvorite ih poklopcima i okrenite poklopcima na dole.
Ostavite tegle dok se potpuno ne ohlade.
Slatko od grožđa bez semenki pozlužite uz vafle, palačinke, krofne.