Način pripreme
Operemo marele i sklonimo drške (ne bacajte ih). Očistimo voćke od koštica pomoću zihernadle iznad posude u kojoj ćemo ih kuvati, da bismo sačuvali sok i posipamo ih šećerom. Stavljamo ih u odgovarajuću emajliranu posudu.
Ostavljamo ih tokom jedne noći u frižideru. Za to vreme će odvojiti sok. Vodu ne dodajemo. Stavljamo ih na ringlu, u početku na najvišu temperaturu.
Čim slatko provri, smanjujemo na srednju temperaturu i sklanjamo nastalu penu.
Slatko se kuva do željene gustine, dok pazimo da ga ne prekivamo. Vadimo od njega u tanjir, prethodno stavljen u zamrzivač i prelazimo kašikom po njemu. Čim se formira puteljak koji se postepeno zatvara, slatko je gotovo.
Kada se ohladi još će se zgusnuti. Tako ćemo sačuvati i njegovu prelepu boju. Čim procenimo da je došao trenutak, dodajemo limunsku kiselinu i ostavljamo da se krčka još 3-4 minuta. Sipamo u suve zagrejane tegle s poklopcem. U tri od njih stavljamo po 1 kašičicu ruma do ruba tegle.
Njih koristim za dezerte, kiflice i kolače, jer je aroma neodoljiva, a osobine ukusa su pogodne za tu svrhu. Ostale ostavljam prirodne.
Zatvaram odmah i okrećem poklopcima na dole, pokrivam ih krpom da se postepeno ohlade.
Po želji možete da dodate i druge arome - vanilu, cimet, rozetlu.