Slatko od marela

10/09/2017
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4567
"Da li ste probali sirup od marele? Evo i ideje za jedno veoma ukusno slatko"
Priprema25 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno65 min.
Porcije6
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano347
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom desmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • marele - 1 kg
  • šećer - 1, 25 kg
  • limunska kiselina - 1 kašičica
  • rum - 3 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo marele i sklonimo drške (ne bacajte ih). Očistimo voćke od koštica pomoću zihernadle iznad posude u kojoj ćemo ih kuvati, da bismo sačuvali sok i posipamo ih šećerom. Stavljamo ih u odgovarajuću emajliranu posudu.

Ostavljamo ih tokom jedne noći u frižideru. Za to vreme će odvojiti sok. Vodu ne dodajemo. Stavljamo ih na ringlu, u početku na najvišu temperaturu.

Čim slatko provri, smanjujemo na srednju temperaturu i sklanjamo nastalu penu.

Slatko se kuva do željene gustine, dok pazimo da ga ne prekivamo. Vadimo od njega u tanjir, prethodno stavljen u zamrzivač i prelazimo kašikom po njemu. Čim se formira "puteljak" koji se postepeno zatvara, slatko je gotovo.

Kada se ohladi još će se zgusnuti. Tako ćemo sačuvati i njegovu prelepu boju. Čim procenimo da je došao trenutak, dodajemo limunsku kiselinu i ostavljamo da se krčka još 3-4 minuta. Sipamo u suve zagrejane tegle s poklopcem. U tri od njih stavljamo po 1 kašičicu ruma do ruba tegle.

Njih koristim za dezerte, kiflice i kolače, jer je aroma neodoljiva, a osobine ukusa su pogodne za tu svrhu. Ostale ostavljam prirodne.

Zatvaram odmah i okrećem poklopcima na dole, pokrivam ih krpom da se postepeno ohlade.

Po želji možete da dodate i druge arome - vanilu, cimet, rozetlu.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti