Način pripreme
Meze za gurmane je iz dva dela, ali može da bude dopunjeno i sa još komponenti.
Počinje se sa pripremanjem paštete od plavog sira, tako što se u posudi pomešaju iseckani orasi, rokfor, pavlaka, krem sir i prstohvat crnog bibera.
Sve se izmeša i veoma dobro se izgnječi kako bi se postigla glatka smesa.
Puni se u špric i stavlja se u frižider da se stegne.
Mekane mini palačinke se prave kao osnova za paštetu.
Sastojci za njih se mute dok ne postanu glatki i smesa se puni u kuhinjsku dudu.
Tiganj sa nelepljivim dnom se zagreva na umerenoj vatri i podmazuje se uljem.
Tankim otvorom dude smesa se sipa u krug i ponovo se popunjava kružnim pokretima.
Palačinke se peku po minut sa svake strane ili dok ne preplanu.
Na svaku od njih (već ohlađenu) se šprica pašteta i odozgo se stavljaju komadići smokve.
Lepi i ukusni slani zalogaji se ređaju na poslužavnike.
Da bi se ugodilo svakom sladokuscu, pravi se još jedna vrsta zalogaja. Oni su veoma jednostavni i ukusni.
Luk se krupno isecka i stavlja se unapred u vodu sa sirćetom na 2 sata (bilo bi dobro da ga ostavite još pre nego što ste počeli da prvim delom prazničnog mezeta).
Kada se marinirao, mladi luk se savršeno ocedi i sitnije se isecka.
Rolnice od rakova i jaja se melju i rendaju se krupnije.
U njih se stavlja majonez, luk i oceđena riba iz konzerve - usitnjena.
Sve se veoma dobro izmeša.
Ova smesa se stavlja u gomile na prepečene male kriškice ili krekere.
Ukrašavaju se maslinama, a može i percima mladog luka.
I ovi zlogaji se ređaju do drugih na poslužavnike.
Prema želji i ukusu uz ovo meze može da se doda i drugo po izboru i da se posluže sa lepim vinom.
Prijatno!