Način pripreme
Sočivo se očisti i opere veoma dobro.
Sipa se u šerpu, preliva se hladnom vodom i stavlja se da vri.
Nakon što provri voda, u kojoj je prokuvalo, prosipa se i sipa se nova hladna voda.
Dodaju se tri kašike ulja.
Stavlja se ponovo na ringlu da vri pod poklopcem na srednjoj temperaturi.
Sušene šargarepe i paškanat se prelivaju sa 50 mk ulja, mešaju se veoma dobro i ostavljaju se u ulju dok sočivo ne provri.
Nakon što provri, dodaju se sušene šargarepe i sušeni paškanat, pri čemu se meša.
Kuva se deset minuta, nakon čega se dodaje sušeni praziluk.
Kuva se 20 minuta, nakon čega se dodaje aleva paprika i so.
Nakon što je sočivo skoro gotovo, dodaje se čubar.
Nakon što se doda čubar, sočivo se kuva 5-10 minuta, ringla se isključuje i šepra sa janijom od sočiva se ostavlja na ringli 10 minuta.
Imate prefinjenu janiju od braon sočiva sa prazilukom i paškanatom.