Način pripreme
Ovo je tipično jelo iz indijske kuhinje na bazi crvenog sočiva. Pikantna janija sa kokosovim mlekom. Može da se servira kao glavno jelo ili kao garnirung sa sočivom. Jelo nije samo za zimu, veće je idealno za sva godišnja doba!
Crveno sočivo je mala vrsta mahunarki bez kore i mnogo fleksibilna u kuhinji. Ono sadrži dobar procenat biljnih proteina, ugljenih hidrate, mineralnih soli i vitamina.
Crveno sočivo je laše svarljivo i univerzalno, jer ne iziskuje potapanja i vreme za kuvanje je kraće nego kod drugih vrsta sočiva. Ova mahunarka je prema lekarima pogodna i u fazi odvikavanja deteta od majčinog mleka.
Evo i kako da spremite ovu jednostavnu janiju od sočiva sa karijem!
Oljuštite i isecite luk na sitno i zapržite ga u tiganju sa kapljicom maslinovog ulja ili ulja. Dodajte narendan koren đumbira (oko 3 cm), kari i kuvajte nekoliko minuta na jakoj vatru.
Isplaknite sočivo pod tekućom vodom, dok voda ne postane prozračna, da se odstrane sve primese.
Sipajte sočivo u duboki tiganj, celo pakovanje kokosovog mleka, soja sos i kuvajte na slaboj vatri oko 15 minuta. Servirajte sa mladim lukom i kriškom hleba. Uživajte!
Beleška: Možete da servirate Crveno sočivo sa basmati pirinčem ili prepečenim hlebom.