Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Đuveč»Svinjska plećka sa pečurkama i krompirima u glinenom đuveču

Svinjska plećka sa pečurkama i krompirima u glinenom đuveču

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Svinjska plećka sa pečurkama i krompirima u glinenom đuveču
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
135 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
4
"Poslužite svinjsko meso sa garnirungom od povrća i ukusnim sosom kako bi porcija bila završena"

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - oko 400 g, ceo komad
  • pečurke - 300 g
  • krompir - 200 g
  • luk - 2 glavice
  • pavlaka - 300 ml, za kuvanje
  • bujon - 100 ml
  • ulje - 3 supene kašike
  • crni biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i isecite povrće - luk na tanke polumesece, krompir i pečurke na komade srednje veličine.

Istrljajte meso solju i crnim biberom. Zagrejte ulje u tiganju na ringli na umerenoj temperaturi. Propržite meso sa svih strana dok se ne dobije zlatkasta boja, otprilike 10 minuta.

U međuvremenu poređajte pečurke na dno glinene đuvečare.

Stavite proprženi komad mesa na pečurke.

U masnoću u tiganj sipajte luk u polumesecima. Pospite šećerom, izmešajte i smanjite jačinu ringle na slabu. Ostavite luk da se kuva otprilike 15 minuta i da se karamelizuje. Sa strane oko plećke poređajte krompir i pečurke.

Na meso sipajte karamelizovani luk. Sipajte pavlaku za kuvanje u đuvečaru. Ukoliko želite ređi i više sosa, dodajte i bujon.

Imajte u vidu da će pečurke ispustiti tečnost. Poklopite đuvečaru sa svinjetinom i stavite u hladnu rernu.

Uključite prvobitno na otprilike 20 minuta na 250°C. Zatim smanjite na 180 stepeni i kuvajte još otprilike 90 minuta.

Servirajte meso iseckano sa garirungom od povrća i sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: