Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Zdrav ravni hleb sa lanenim brašnom

Zdrav ravni hleb sa lanenim brašnom

Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
4219348
Zdrav ravni hleb sa lanenim brašnom
Fotografije: Rumyana Stoyanova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Ne tražimo zdrav hleb u prodavnici, zato što ga sami pripremamo - evo kako"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 80 g ili 2 supene kašike
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • laneno brašno - 5 supenih kašika
  • jaja - 1 komad + 2 belanca
  • so - prstohvat
  • sirće - 3 - 4 kapljice
  • kokosovo ulje - 1 supena kašika
  • susam - za posipanje
  • laneno seme - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo jaja i belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijemo penu, može i viljuškom. Sodu stavljamo u kiselo mleko da se aktivira.

U umućena jaja dodajemo kiselo mleko sa sodom i sirćetom. Promešamo.

Dodajemo laneno brašno i kašiku maslaca od kokosa i mešamo dok ne dobijemo gustu i lepljivu smesu. Ako nemate kokosovo ulje možete koristiti 1 supenu kašiku maslinovog ulja.

U smesu po želji možemo dodati susam i laneno seme. Stavljamo gotovu smesu u prethodno nauljan pleh za pečenje hleba.

Pečemo ravan hleb u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom na 175 stepeni oko 20-22 minuta. Proveravamo čačkalicom za zube.

Hlepčić ne naraste puno, ostaje ravan zbog tipskog brašna i u isto vreme vazdušast i mek.

Neka vam je slatko! Zdrav ravan hleb sa lanenim brašnom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: