Način pripreme
Veoma ukusne i aromatične pogače od spelte sa sirom na plovdivski način!
Brašno od spelte se prosejava u posudu i kojoj će se mesiti. Dodaju se šećer i so i veoma dobro se izmeša.
Kvasac se opere u dve supene kašike tople vode i ostavlja se da nadođe.
Kiselo mleko se izmeša sa jajima bez jednog žumanca.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa 250 ml ulja. Dodaju se kiselo mleko i kvasac.
Mesi se testo koje kada se zamesi, premazuje se ostalim uljem i ostavlja se da naraste na 60 minuta.
Naraslo testo se deli na male loptice. Svaka loptica se razvija u male pogačice.
U sredinu svake pogačice se stavlja izmrvljeni sir.
Njeni krajevi se premazuju žumancem umućenim sa malo ulja.
Pogača se presavija i pritiska kako bi se slepili krajevi.
Gotove pogačice sa sirom se ređaju u tepsiju u kojoj će se peći na papir za pečenje.
Ostavljaju se da narastu na 20 minuta, nakon čega se premazuju žumancem i posipaju se izrendanim kačkavaljem.
Pogačice sa sirom i kačkavaljem se peku na 170 stepeni 20 minuta.