Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pasta Matričana

Pasta Matričana

Albena AsenovaAlbena Asenova
Početnik
411872k
Pasta Matričana
Fotografije: Albena Asenova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Nemojte štedeti pekorino, smelo pospite svežu testeninu kako bi bila još ukusnija"

Potrebni sastojci

  • sveža testenina - 500 g
  • Za sos
  • slanina - 150 g, sirova
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • čili u ljuspama - 1 prstohvat
  • belo vino - 50 ml
  • paradajz - 400 g
  • so
  • crni biber - 2 - 3 prstohvata
  • pekorino - izrendan, ili drugi tvrdi sir
  • bosiljak
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se priprema sos za testeninu. U originalnom receptu za Amatričanu se koristi guančale (slanina od svinjskih obraza).

Pošto je teško da se nađe guančale, on može da se zameni slaninom.

On se iseče na komade i proprži se na zagrejanom maslinovom ulju zajedno sa čilijem u ljuskicama otprilike 5 minuta.

Dodaje se belo vino, a ubrzo nakon toga - sitno iseckan ili pasirani paradajz.

Sos se začinjava solju i mlevenim crnim biberom nakon čega se ostavlja da se kuva otprilike 15 minuta na srednjoj temperaturi.

Na kraju kuvanja se dodaje sitno iseckan sveži bosiljak.

Sveža testenina se kuva prema uputstvima na pakovanju.

Kada je gotova, ocedi se i prebacuje se u pripremljeni sos paradajz.

Pasta Matričana se servira sa izrendanim Pekorino sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: