Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni šaran»Nikoljdanski šaran sa pirinčem i suvim grožđem

Nikoljdanski šaran sa pirinčem i suvim grožđem

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
189871k
Nikoljdanski šaran sa pirinčem i suvim grožđem3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Za Nikoljdan na trpezi uvek treba da se nalazi punjeni šaran, a pripremljen prema ovom receptu bude zaista veoma ukusan"

Potrebni sastojci

  • šaran - 1 do 3 kg
  • so
  • za nadev
  • luk - 3 glavice, kromid
  • paradajz - 1 paradajz pasta
  • orasi - 1 šoljica
  • pirinač - 1 šolja
  • suvo grožđe - 1 šoljica
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • divlja nana - 1 kašičica
  • čubar
  • lovorov list
  • crni biber
  • so
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo šarana i očistimo ga od krljušti i unutrašnjosti.

Pripremamo nadev tako što dinstamo luk (lično ja ga uvek rendam na rende). Posipamo alevom paprikom, crnim biberom i izmešamo.

Dodajemo pirinač, so po ukusu i mešamo sa 1 šoljom vode dok pirinač ne upije vodu.

Istucane orahe dodajemo u nadev.

Posipamo divljom nanom, čubarom i stavljamo 1 lovorov list. Mešamo i dodajemo suvo grožđe.

Punimo šarana nadevom i nakon toga zašivamo otvor.

Prebacujemo šarana u tepsiju zajedno sa čašom i po tople vode.

Odozgo zalivamo s malo maslinovog ulja.

Pečemo Nikoljdanskog šarana sa pirinčem i suvim grožđem otprilike 90 minuta ili 2 sata na 180 °C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: