Način pripreme
Belo speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti testo.
Dodaje se smeđe speltino brašno bez da se prosejava.
Oba brašna se veoma dobro izmešaju. Dodaje se so i ponovo se meša.
Kozje kiselo mleko se sipa u posebnu posudu.
Soda se izmeša u kiselom mleku dok se u potpunosti ne aktivira.
U brašnu se pravi udubljenje.
Postepeno se dodaje kiselo mleko tako što se meša drvenom kašikom.
Mesi se srednje tvrdo testo.
Testo za hleb se oblikuje i stavlja se u kalup u kom će se peći na kuhinjskom papiru. Ulje se ne dodaje.
Speltin hleb se ostavlja na 20 minuta na sobnoj temperaturi pokriven krpom.
Peče se 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C bez ventilatora, hleb je sa sodom i postaće tvrd.
Kada se izvadi iz rerne, vadi se iz kalupa i stavlja se na drvenu dasku.
Posipa se vodom i domaći hleb od spelte sa kozjim mlekom se uvija krpom na 10 minuta.