Način pripreme
Brašno se proseje u posudu u kojoj će se mešati. Dodaju se prašak za pecivo i so i veoma dobro se izmeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se postepeno sipa voda uz neprestano mešanje. Dodaje se ulje.
Smesa se meša dok se ne dobije srednje gusta smesa. Sir se sitno izmrvi.
Dodaje se beli luk u prahu i veoma dobro se izmeša.
U tiganj se sipa malo ulja. Smesa se isprži u palačinke, tako što se nakon svake palačinke dodaje ulje.
U tepsiju u kojoj će se peći pitulica se stavlja ulje koje se razmaže po svim stranama tepsije.
Ređa se prva palačinka koja se premazuje uljem. Odozgo se posipa izmrvljenim sirom.
Nakon čega se stavlja sledeća palačinka tako što se između svake palačinke stavlja sir i završava se palačinkom bez sira.
Pita se seče na komade i premazuje se uljem.
Peče se 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Srpska pitulica od spelte sa kozjim sirom je veoma ukusna.