Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Frikase»Ćureći frikase sa pečurkama i majčinom dušicom

Ćureći frikase sa pečurkama i majčinom dušicom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćureći frikase sa pečurkama i majčinom dušicom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
52 min.
"Danas je dan, kada ćemo svi pripremiti ukusan frikase"

Potrebni sastojci

  • ćureći file - 600 g
  • pečurke - 150 g, pečurke ili miks
  • beli luk - 4 čena
  • kravlji maslac - 55 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • brašno - 50 g
  • majčina dušica - 3 grančice, sušena
  • so - po ukusu
  • crni biber - 5 zrna + 1/2 kašičice, fino mleven
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 4 supene kašike, s vrha
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte ćureći file u vodi sa prstohvatom soli, dve kašike ulja i 4-5 zrna crnog bibera.

Zagrejte maslac na slaboj/umerenoj vatri i u njega izrendajte beli luk na finom rendeu.

Kada pusti svoju aromu, dodajte pečurke iseckane na komadiće, prstohvat soli i majčinu dušicu (samo listiće, bez stabla).

Pojačajte vatru za dva stepena i kada su pečurke gotove, sipajte brašno i propržite ga, mešajući da se ne bi zalepilo za dno i ni u kakvom slučaju da ne gori. Ukoliko bude potrebno, ponovo smanjite vatru.

Sipajte bujon od kuvanja ćurećeg mesa, unapred proceđenog.

Mešajte dok se ne formira glatka kaša. Da biste razredili, dosipajte vodu prema tome koliko gust želite da bude vaš ćureći frikase.

Dodajte ćuretinu iseckanu na komadiće, začinite sa još soli i bibera i kuvajte otprilike 15 minuta.

Ostavite raskošni frikase na slaboj vatri i zaćinite ga žumancima, umućenim sa kiselim mlekom. Ako mleko nije dovoljno kiselo, možete da dodate mlaz soka od limuna.

Mešajte ćureći frikase sa pečurkama i majčinom dušicom 2-3 minuta, da postane kremasto.

Servirajte toplo sa domaćim hlebom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: