Način pripreme
Skuvajte ćureći file u vodi sa prstohvatom soli, dve kašike ulja i 4-5 zrna crnog bibera.
Zagrejte maslac na slaboj/umerenoj vatri i u njega izrendajte beli luk na finom rendeu.
Kada pusti svoju aromu, dodajte pečurke iseckane na komadiće, prstohvat soli i majčinu dušicu (samo listiće, bez stabla).
Pojačajte vatru za dva stepena i kada su pečurke gotove, sipajte brašno i propržite ga, mešajući da se ne bi zalepilo za dno i ni u kakvom slučaju da ne gori. Ukoliko bude potrebno, ponovo smanjite vatru.
Sipajte bujon od kuvanja ćurećeg mesa, unapred proceđenog.
Mešajte dok se ne formira glatka kaša. Da biste razredili, dosipajte vodu prema tome koliko gust želite da bude vaš ćureći frikase.
Dodajte ćuretinu iseckanu na komadiće, začinite sa još soli i bibera i kuvajte otprilike 15 minuta.
Ostavite raskošni frikase na slaboj vatri i zaćinite ga žumancima, umućenim sa kiselim mlekom. Ako mleko nije dovoljno kiselo, možete da dodate mlaz soka od limuna.
Mešajte ćureći frikase sa pečurkama i majčinom dušicom 2-3 minuta, da postane kremasto.
Servirajte toplo sa domaćim hlebom.
Prijatno!