Način pripreme
Očistite, ogulite i isecite šargarepe po dijagonali na kriškice debljine 1/2 cm.
Pripremite bujon od povrća od sušenog povrća (šargarepe, praziluk, paprika i drugo po ukusu i po izboru ili sa svežim, šargarepa, parziluk, celer, paprika, peršun i drugo po izboru).
Kada malo vri 5 minuta, procedite bujon. Stavite proceđeni bujon u šerpu i ostavite da provri. Sipajte kuskus u ključali bujon.
Odmah skinite sa ringle i pokrijte poklopcem. Ostavite da upije na 5-7 minuta.
Zagrejte maslinovo ulje u nelepećem tiganju i u njemu propržite šargarepe na otprilike 3 minute, začinite solju i crnim biberom.
Izmešajte viljuškom gotov kuskus, tako što dodate 2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Prebacite u veliku posudu i dodajte šargarepe, peršun, suvo grožđe (namočeno u vruću vodu) i 3 supene kašike limunovog soka.
Dodajte so po ukusu (po izboru).
Zagrejte rernu do 200 °C.
Sitno izrendajte 1 kašičicu limunove kore, iseckajte peršun. Začinite lososa solju, crnim biberom i mediteranskim biljkama (suvi origano, bosiljak, ruzmarin, žalfija i drugi miks) i pospite peršunom i korom limuna. Možete da pokrijete filete lososa kriškama paradajza, po želji.
Poređajte marinirane filete ribe u tepsiju, zalivajte s malo maslinovog ulja.
Pecite filete na srednjoj rešetci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C 15 minuta.
Kada je losos skuvan, izvadite iz rerne.
Prebacite ukusni kuskus u tanjir za posluživanje i odozgo pospite peršunom. Stavite pečenog lososa odozgo. Prepolovite limun, isecite na kriškice i na lososa.
Zelena salata i hladno belo vino su idealna dopuna našem mediteranskom lososu sa kuskusom.
Uživajte u ukusu i aromi!