Način pripreme
Ako niste probali jasmin pirinač, preporučujem oberučke. Ovaj pirinač je ukusan i izuzetno aromatičan sam po sebi, a ukoliko dodaš i začine jelo postaje predivno.
Ova vrsta pirinča ne upija toliko vode koliko običan, a nakon njegove priprema ima lepljiviju konzistenciju.
Isekla sm povrće i meso. Pirinač sam lepo oprala pod hladnom vodom dok iz njega ne teče čista voda.
Kokosovo mleko (može i ulje, lično ja ne koristim, a i kokosovo ulje daje prijatnu aromu) i povrće sam stavila u posudu instant lonca.
Uključila sam na saute na 15 minuta i nakon sipanja povrća sam stavila i malo vode (da se dinstaju, a ne tačno da se propržavaju) i čenove belog luka koji su prošli kroz presu. Povrće se spremalo 5 minuta i nakon toga u njih sam dodala svinjsko meso - njega sam takođe dinstala 5 minuta.
Nakon toga sam dodala pirinač, izmešala sam malo i dodala začine (ovo je momenat kada pirinač maksimalno upija arome začine). Dinstala sam sa još malo vode, ne duže od 3-5 minuta.
Isključila sam program, sipala sam 2.5 čaše - otprilike 600 ml i uključila pod pritiskom na 10 minuta. Kada se program završio, pritisnula sam cancel da ne bi prešlo na Keep warm i tako sam ostavila na 7 minuta. Nakon toga sam ručno ispustila paru.
Aromatični jasmin pirinač sa svinjetinom je gotov.