Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Odlična baklava sa keksićima, alvom i orasima

Odlična baklava sa keksićima, alvom i orasima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Odlična baklava sa keksićima, alvom i orasima
Fotografije: Maria Simova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
40
"Neobična baklava sa keksićima, alvom i orasima - probajte i uverićete se."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, fine
  • keksići - 200 g
  • alva - 200 g
  • kravlji maslac - 150 g
  • ulje - 150 g
  • za sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 700 ml
  • vanila - 2 kesice
  • sok od limna - 4 - 5 kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

Za nadev raskošne baklave sameljite keksiće i orahe, stavite ih u posudu i izmrvite alvu u njih, izmešajte.

Istopite maslac i dodajte ulje, ovom smesom od masnoće ćete posipati kore.

Uzmite jedan list kora, poprskajte masnoćom. Odozgo stavite drugi list, poprskajte i njega mašću. Tako nastavite proceduru sa trećim i četvrtim listom, jedan na drugi i posute masnoćom.

Na četvrti list rasprostrite 1/4 dela nadeva i uvijte u stegnut rolat. Isecite rolat na male komade otprilike 2 cm svaki i poređajte ih u tepsiju podmazanu masnoćom sa razrezom ka dole (kao pužići).

Tako radite i sa ostalim korama, ukupno 4 komada rolata isečenih u pužiće.

Ravnomerno zalijte tako oblikovanu baklavu sa orasima ostalom masnoćom. Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 10 minuta.

Nakon čega smanjite temperaturu na 180 i pecite još 15 minuta. Nakon čega smanjite tempertaturu na 140 i dopecite otprilike 30 minuta. Ostavite ispečenu baklavu sa alvom da se u potpunosti ohladi.

SKuvajte sirup tako što pomešate šećer i vodu u šerpi, stavite šerpu na ringlu i kuvajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Na kraju dodajte vanile i nekoliko kapljica sveže ceđenog limunovog soka.

Zalijte već ohlađenu baklavu vrućim sirupom i uvijte tepsiju aluminijumskom folijom da se dinsta. Tako ostavljate odličnu baklavu sa keksićima, alvom i orasima na jednu noć, kako bi dobro upila sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: