Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svinjske grudi sa pečenim krompirom

Svinjske grudi sa pečenim krompirom

MihovMihov
Početnik
131101
Svinjske grudi sa pečenim krompirom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
165 min.
Ukupno
195 min.
Porcije
4
"Svinjske grudi sa pečenim krompirom - porcija koja bi svakog nasmejala kada bi je video"

Potrebni sastojci

  • svinjske grudi - 1 kg
  • mladi krompir - 1 kg
  • za meso
  • ruzmarin - 20 g
  • so - po ukusu
  • dimljena aleva paprika - 20 g
  • soja sos - 50 ml
  • med - 50 g, pčelinji
  • ljute paprike - 2 komada, halapenjo
  • za krompir
  • čubar - 20 g
  • so - po ukusu
  • maslac - 50 g
  • mladi luk - 1 veza, samo zeleni deo
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo i najvažnije za ovaj recept za pečenu svinjetinu je da odaberemo pleh koji se ne lepi.

Na dno pleha sa nelepljivim dnom stavimo papir za pečenje za svaki slučaj. To radimo zato što ako marinada isteče u pleh, med i soja sos se zalepe za njega.

Preko papira stavljamo dovoljno veliku foliju da se meso može uviti u nju.

Nakon što lepo operemo meso, namažemo foliju maslacem i stavljamo svinjske grudi. Ne preterujemo sa masnoćom, zato što su dovoljno masne.

Prelivamo grudi sa 1/2 marinade za svinjetinu - prvo sa soja sosom, nakon toga med, ruzmarin, dimljena aleva paprika i so ovim redosledom. Ostavljamo tako 15 minuta. Nkon toga okrećemo i ponavljamo procedutu u navedenom redu. Nije potrebno da meso stoji u marinadi, jer sve ostaje u foliji.

Uvijamo meso i ostavljamo sa strane.

Uzimamo jedno parče folije, namažemo maslacem i poređamo krompiriće. Oko njih poređamo mladi luk (kao što je pokazano na slikama) i stavljamo čubar, so i 50 g maslaca tako da pokriju lepo krompire.

Stavljamo pleh u prethodno ugrejanu rernu na 250 stepeni sa 200 ml vode na dnu.

Pečemo tako 30 minuta, nakon toga smanjujemo na 160 stepeni i pečemo 120 minuta.

Ovde dolazi pipav deo. Nakon što prođe vreme, vadimo pečeni krompir i pokrivamo krpom suvom. Skidamo gornji deo folije na mesu, pazimo da nas ne opeče para i pojačamo rernu opet na 250 stepeni. Ovde vreme zavisi od mesa. Cilj je da dobije zlatnu boju. Kod mene je 15 minuta bilo dovoljno. Ne ostavljajte meso bez nadzora tih 15 minuta, ipak se kuvalo 2 sata!

Isključujemo rernu i vadimo pleh. Oni koji ne vole mnogo masno, ostavite pečene svinjske grudi da se malo ohlade. Sa ovim receptom mogu da tvrdim da je hladan ukusniji.

Serviramo sa krompirom i salatom po izboru - moja je bila sa paradajzom, preostalim halapenjosima i mladim lukom, žutom paprikom i crvenim lukom.

Prijatno i nadam se da će vas slike svinjskih grudi sa pečenim krompirom neće naterati da previše ogladnite! :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: