Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Janija»Bakina janija od pasulja

Bakina janija od pasulja

ažurirano:
Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
4219348
Bakina janija od pasulja
Fotografije: Rumyana Stoyanova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Bakin pasulj paprikaš iz davnina uvek nalazi mesto u notesu sa receptima."

Potrebni sastojci

  • fosnovni sastojci za janiju od pasulja]
  • pasulj - 2 šolje
  • šargarepa - 1 velika
  • luk - 1 velika glavica
  • beli luk - 4 čena
  • ulje - 1/2 šolje
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • nana - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • paradajz - 2 komada, mekši
* merne jedinice

Način pripreme

Aromatična i ukusna janija od pasulja nije samo ukusno, već i neverovatno zdravo jelo. Pasulj je bogat vitaminima, aminokiselinama, vlaknima i mikroelementima. Kuvanje janije od pasulja uopšte nije teško, ali ne zaboravite, da crveni i beli pasulj trebaju prethodno potapanje, što znači da o tome treba da se pobrinete ranije.

Zasucite rukave, u sledećim redovima ćemo vam predstaviti recept za našu klasičnu janiju od pasulja poznat iz detinjsktva:

Potopimo pasulj u hladnu vodu na nekoliko sati/ili prethodne noći. Prospemo vodu gde je bio, sipamo drugu i stavljamo na vatru da provri.

Nakon što provri prosipamo vodu i sipam novu, da pokrija pasulj jednim prstom i stavljamo ponovo na vatri. Ne stavljamo so!

Očistimo i sitno iseckamo luk i šargarepu i dodajemo polovinu u vreo pasulj.

Dodajemo i čenove belog luka, cele, kao i polovinu ulja. Ostavljamo pasulj da vri na umerenoj vatri 4-5 minuta dok se ne skuva. Kod mene je bili 1 sat i 30 minuta, ali to zavisi od pasulja.

Nakon što pasulj bude skoro gotov dodajemo opran, oljušten i sitno iseckan paradajz, možte koristiti i iz konzerve - oko 150-200 ml. Stavljamo i so.

Nakon što se pasulj skuva, pravimo zarpšku. U tiganj sipamo preostalu ulje, nakon što se ugreje dodajemo i preostalu polovinu isečenog luka i šargarepe.

Pržimo janiju od pasulja oko 5 minuta i dodajemo 2 kašičice aleve paprike, pržimo tridesetak sekundi. Dobijenu zapršku dodajemo u pasulj i ostavljamo da vri 1-2 minuta. Skidamo sa vatre i poklopimo janiju od pasulja.

P.S. Varijante janije od pasulja su brojne - sa mesom, bez mesa, sa slaninom, sa belim pasuljem, sa šarenim pasuljem itd. Ako volite da jedete pasulj, savetujemo vas da probate i druge naše recepte sa pasuljem kao ovu čorbu od pasulja ili ovaj pasulj iz rerne - šta god da odaberete, biće uvek ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: