Način pripreme
Pripremljena svinjska kolenica se opere i stavlja u ekspres lonac. Sipa se voda do određenog nivoa.
Dodaje se so po ukusu, krupno naseckana glavica luka i šargarepa. Dodaju se lovorov list i piment.
Šerpa se čvrsto zatvara i kolenica se kuva otprilike 45 minuta nakon što para počne da izlazi kroz ventil. Skuvana kolenica se ostavlja da se ohladi, nakon čega se očisti od kostiju i nasecka na male komade.
Pasulj se namoči uveče. Promeni se voda i stavlja se na ringlu da uzavri. Kada voda uzavri, ponovo se baca.
Pasulj se prebacuje u već prazan ekspres lonac, zajedno sa sitno naseckanim na kockice lukom, šargarepom, glavicom celera, paprikom, celim čenovima belog luka i alevom paprikom.
Sipa se voda i šerpa se zatvara. Pasulj se kuva 20 minuta, nakon čega se poklopac skida.
Dodaje se so po ukusu, paradajz i začini po sopstvenom ukusu. Ja sam koristila suvu divlju nanu, selen, celer i čubar. Stavlja se i naseckana svinjska kolenica. Janija od pasulja se kuva još otprilike 15 minuta i spremna je za serviranje. Ova varijanta svinjetine sa pasuljem bude veoma ukusna.
Obavezno poslužujemo i svež hleb uz toplu gustu janiju od pasulja sa svinjskom kolenicom.
Takođe, pogledajte kako da napravite posnu janiju od pasulja, omiljenu čorbu od pasulja ii ovaj neodoljivi pasulj u đuvečari.