Način pripreme
Aromatična i ukusna janija od pasulja nije samo ukusno, već i neverovatno zdravo jelo. Pasulj je bogat vitaminima, aminokiselinama, vlaknima i mikroelementima. Kuvanje janije od pasulja uopšte nije teško, ali ne zaboravite, da crveni i beli pasulj trebaju prethodno potapanje, što znači da o tome treba da se pobrinete ranije.
Zasucite rukave, u sledećim redovima ćemo vam predstaviti recept za našu klasičnu janiju od pasulja poznat iz detinjsktva:
Potopimo pasulj u hladnu vodu na nekoliko sati/ili prethodne noći. Prospemo vodu gde je bio, sipamo drugu i stavljamo na vatru da provri.
Nakon što provri prosipamo vodu i sipam novu, da pokrija pasulj jednim prstom i stavljamo ponovo na vatri. Ne stavljamo so!
Očistimo i sitno iseckamo luk i šargarepu i dodajemo polovinu u vreo pasulj.
Dodajemo i čenove belog luka, cele, kao i polovinu ulja. Ostavljamo pasulj da vri na umerenoj vatri 4-5 minuta dok se ne skuva. Kod mene je bili 1 sat i 30 minuta, ali to zavisi od pasulja.
Nakon što pasulj bude skoro gotov dodajemo opran, oljušten i sitno iseckan paradajz, možte koristiti i iz konzerve - oko 150-200 ml. Stavljamo i so.
Nakon što se pasulj skuva, pravimo zarpšku. U tiganj sipamo preostalu ulje, nakon što se ugreje dodajemo i preostalu polovinu isečenog luka i šargarepe.
Pržimo janiju od pasulja oko 5 minuta i dodajemo 2 kašičice aleve paprike, pržimo tridesetak sekundi. Dobijenu zapršku dodajemo u pasulj i ostavljamo da vri 1-2 minuta. Skidamo sa vatre i poklopimo janiju od pasulja.
P.S. Varijante janije od pasulja su brojne - sa mesom, bez mesa, sa slaninom, sa belim pasuljem, sa šarenim pasuljem itd. Ako volite da jedete pasulj, savetujemo vas da probate i druge naše recepte sa pasuljem kao ovu čorbu od pasulja ili ovaj pasulj iz rerne - šta god da odaberete, biće uvek ukusno!