Način pripreme
Kupujem po 5 m mleka svake nedelje i od njega pravim kiselo. Nakon kuvanja odvajam kajmak u staklenu teglu i stavljam u zamrzivač. Za tri nedelje, tj. od otprilike 15 l mleka sakupljam otprilike 300 grama lepog gustog kajmaka.
Kada odlučim da pravim maslac, vadim teglu iz zamrzivača i ostavljam na sobnoj temperaturi na otprilike 2 sata. Kajmak treba da se otpusti, ali da je još uvek leden i tvrd.
Stavljam ga u bokal šejkera i uključujem na srednji stepen. Potrebno je dosta vremena, možda oko 15 minuta. Uređaj ne stoji neprestano uključen, naravno. Isključujem i jednom špatulom blago mutim. I tako... mnogo puta. Mnogo je jednostaavnije kada je kajmak leden. Čak u jednom momentu dodajem dve, 3 kockice leda iz zamrzivača i ostavljam ih da se malo istope u njemu. I ponovo uključujem blender.
U nekom momentu mleko počinje da se odvaja od maslaca.
Kada prestane odvajanje mleka, rukama izvadite maslac i stavite ga u posudu. Veoma dobro pritisnite svojim pristima kako bi se odvojio ako ima još od mleka.
Od 300 g kajmaka ispalo je 200 g maslaca - pravog, žutog, lepog.
Ja sam ga stavila u zamrzivač zato što mi trenutno nije potreban, a brzo počinje da menja svoju aromu u frižideru - na otprilike 4-5 dana.
I pošto ne volim da bacam - oceđeno mleko u kojem ima dosta zrnaca maslaca koristim za pravljenje lepog domaćeg hleba.
Vredi da ga napravite!